Az ORTT Panaszbizottsága elmarasztalta Bolgár Györgyöt

2007.04.12. 14:34
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a műsorvezető magatartása nem felelt meg a kiegyensúlyozottság és tárgyilagosság törvényi követelményének, mert egy névtelen betelefonáló semmivel sem bizonyított tényállításait helyeslően tudomásul vette.
Amint arról korábban beszámoltunk, a Klub rádió március 19-én sugárzott, Megbeszéljük című műsorában egy névtelen betelefonáló súlyos vádakkal illette a tavaly ősszel símaszkos rendőrök által megvert Kruchina fivéreket, akik először az Indexben beszéltek a rendőri túlkapásokról. Kruchina Károly a Bolgár György műsorában elhangzottak miatt helyreigazítást kért a Klub rádiótól, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, továbbá az ORTT Panaszbizottságához és Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanhoz fordult.

Péterfalvi állásfoglalása már megszületett: a jóhírnév sérelme, személyhez fűződő jogok sérelme, nagy nyivánosság előtt elkövetett rágalmazás és jogosulatlan adatkezelés gyanúja is felmerül az ügyben az adatvédelmi biztos szerint, aki megkereste a kifogásolt műsor szerkesztőjét is, hogy adjon részére felvilágosítást arról, hogy figyelmeztetik-e a műsorba betelefonáló hallgatókat annak jogi következményeire, ha jogszabálysértő módon hoznak nyilvánosságra személyes adatokat egyes személyekről, illetve ha az érintettekkel kapcsolatban valótlanságokat állítanak, vagy téves következtetéseket közölnek nagy nyilvánosság előtt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságának 1. sz eljáró tanácsa csütörtökön tárgyalta az ügyet, és azt a véleményt alakította ki hogy Kruchina Károly panasza megalapozott. Az eljáró tanács a meghallgatott műsorszámról megállapította, hogy a betelefonáló a panaszosról, illetve családjáról konkrét állításokat fogalmazott meg, többek között bűncselekménnyel vádolva őket. Ezen túlmenően a betelefonáló a panaszossal, illetve családjával kapcsolatban több dehonesztáló megfogalmazást is alkalmazott.

Ezeket a tényállításokat a műsorvezető csupán helyeslően tudomásul vette, és még csak kételyt sem fogalmazott meg, hogy az elhangzott állítások megfelelnek-e a valóságnak. Ugyancsak megfelelő műsorvezetői válasz nélkül maradtak az érintetteket negatívan minősítő jelzők és egyéb állítások is, ezért a panaszbizottság eljáró tanácsa szerint a sérelmezett műsorszám, illetve a műsorvezető magatartása nem felelt meg a kiegyensúlyozottság és tárgyilagosság törvényi követelményének.

Az eljáró tanács ezen túlmenően annak a véleményének is hangot adott, hogy a betelefonálós műsorok természetesen teret adhatnak a véleménnyilvánítás szabadságának, ez azonban nem járhat azzal, hogy névtelen betelefonálók egyes konkrét, név szerint megnevezett és közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi vagy egyéb jogait megsértik, különös tekintettel arra, hogy az érintettek a műsorban vagy azt követően nem kapnak megszólalási lehetőséget.