Több tízezren a brazíliai melegkarneválon

2002.06.03. 11:48
Több tízezer ember vonult fel vasárnap énekelve, táncolva Sao Paolo egyik sugárútján a "büszkeség napján" azzal céllal, hogy hozzájáruljon a homoszexuális, biszexuális, transzszexuális, leszbikus, transzvesztita emberekkel szembeni elzárkózó, ellenséges közfelfogás oldódásához.
Kéttucatnyi hangszórós teherautó árasztotta a diszkó- és technozenét a karneváli külsőségek közepette, szivárványszínű zászlókkal, tánclépésben vonuló tömeg körül. A szervezők szerint számos "hagyományos" vegyes pár is felvonult - sok közülük gyermekestül -, hogy tanúsítsa a másságuk miatt előítéletekbe ütköző kirekesztés, garázdaság, olykor gyilkosság áldozatává váló emberek iránti rokonszenvét.

- Brazíliában kétarcú a többség magatartása a nemi élet szabadságát illetően - idézte a Reuters James Greent, egy brazil tudományos társaság elnökét, a brazíliai homoszexuális férfiak mozgalmának egyik alapítóját. - Egyrészt elfogadott a szabadosságba átcsapó szexuális nyitottság a karneváli ünnepkörben, másrészt a megvetés, a szégyen, a titokzatosság légköre jellemzi az eltérő szexuális magatartásformákat. A vasárnapi felvonulás egyik célja, hogy csökkentse ezt a szégyenteli titokzatosságot - folytatta Green.

A felvonuláson megjelent, és rövid támogató beszédet tartott a tizenötmilliós latin-amerikai nagyváros polgármestere, Marta Suplicy is. Fernando Henrique Cardoso brazil elnök felkarolta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az egyneműek élettársi kapcsolatának a törvényesítését, de a kongresszusban a javaslat nem kapott elegendő támogató szavazatot.