Bronfman 2,5 milliárd dollárt ajánl a Time Warnerért

2003.11.18. 22:32
Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetőcsoport várhatóan 2,5 milliárd dolláros ajánlatot tesz a Time Warner Inc. teljes zenei részlegére.
Bronfman csoportja a brit EMI már asztalon lévő ajánlatával versenyez. Az EMI 1 milliárd dollár készpénzt és 20-25 százalékos EMI-részesedést kínál. Az EMI-t csak a gyártás érdekli a Time Warner zenei részlegéből, a kiadásra és a forgalmazásra nem pályázik. Az utóbbit külön kellene eladni, és akkor a Time Warner összesen 2,8 milliárd dollárhoz juthatna elemzők szerint.

#alt#
Edgar Bronfman
fotó - AFP
Ezt az előnyt azonban rontja, hogy a Bronfman körüli csoportosulás várható ajánlata egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb, hiszen a teljes zenei részleget akarja megvenni, továbbá az EMI-al kötendő üzlet felügyeleti jóváhagyása kétséges mind az Egyesült Államokban, mind az EU-ban az után, hogy a japán Sony Corp. és a német Bertelsmann AG e hónap elején megállapodott a zenei részlegük egyesítésében, és az EMI részben részvénycserés ajánlata eleve bizonytalanabbá teszi az értéket.

A Timer Warnernek az utóbbi néhány hétben szemlátomást tetszett az EMI ajánlata, de a Bronfman csoport esélyei is javultak. A Time Warner vezetése várhatóan csütörtökön tárgyal az alternatív lehetőségről, a végleges jóváhagyás azonban egyik részről sem várható a héten. Ha a Bronfman-féle ajánlat lesz a befutó, sikerülhet erőre kapnia két évvel azután, hogy Bronfman eladta a Seagramot - a Universal Entertainment akkori anyavállalatát - a francia Vivendi SA-nak.

Bornfman az 1990-es években a Seagramot likőripari vállalkozásból szórakoztatóipari konglomerátummá fejlesztette az amerikai Universal Studios, az MCA és a PolyGram NV megvételével. Idén év elején Bronfman befektetői csoportot hozott létre a Vivendi teljes szórakoztatóipari részlegének visszavásárlására, de nem járt sikerrel. A Vivendi amerikai film- és tévéüzletágát a General Electric Co. tulajdonában lévő NBC tévétársaság vehette meg, a francia vállalat pedig megtartotta a leválasztott Universal Music, a világ legnagyobb zenekiadó cégének tulajdonjogát.

A Time Warner hétfőn 15,64 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, 0,89 százalékkal alacsonyabban a pénteki 15,78 dolláros záró árnál. A részvény ötvenkét héten belül 17,10 és 9,90 dollár között mozgott.

Az EMI kedd délelőtt 1,6475 font volt a londoni értéktőzsdén, 0,30 százalékkal olcsóbb a hétfői, 1,6525 fontos zárónál. Kedden 1,6525 fonton nyitott. Idén 1,8975-0,775 font között változott az ára. Jelenleg 6,10 százalékkal olcsóbb, mint az év elején, és 13,74 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.