Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Bronfman 2,5 milliárd dollárt ajánl a Time Warnerért

2003.11.18. 22:32
Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetőcsoport várhatóan 2,5 milliárd dolláros ajánlatot tesz a Time Warner Inc. teljes zenei részlegére.
Bronfman csoportja a brit EMI már asztalon lévő ajánlatával versenyez. Az EMI 1 milliárd dollár készpénzt és 20-25 százalékos EMI-részesedést kínál. Az EMI-t csak a gyártás érdekli a Time Warner zenei részlegéből, a kiadásra és a forgalmazásra nem pályázik. Az utóbbit külön kellene eladni, és akkor a Time Warner összesen 2,8 milliárd dollárhoz juthatna elemzők szerint.

#alt#
Edgar Bronfman
fotó - AFP
Ezt az előnyt azonban rontja, hogy a Bronfman körüli csoportosulás várható ajánlata egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb, hiszen a teljes zenei részleget akarja megvenni, továbbá az EMI-al kötendő üzlet felügyeleti jóváhagyása kétséges mind az Egyesült Államokban, mind az EU-ban az után, hogy a japán Sony Corp. és a német Bertelsmann AG e hónap elején megállapodott a zenei részlegük egyesítésében, és az EMI részben részvénycserés ajánlata eleve bizonytalanabbá teszi az értéket.

A Timer Warnernek az utóbbi néhány hétben szemlátomást tetszett az EMI ajánlata, de a Bronfman csoport esélyei is javultak. A Time Warner vezetése várhatóan csütörtökön tárgyal az alternatív lehetőségről, a végleges jóváhagyás azonban egyik részről sem várható a héten. Ha a Bronfman-féle ajánlat lesz a befutó, sikerülhet erőre kapnia két évvel azután, hogy Bronfman eladta a Seagramot - a Universal Entertainment akkori anyavállalatát - a francia Vivendi SA-nak.

Bornfman az 1990-es években a Seagramot likőripari vállalkozásból szórakoztatóipari konglomerátummá fejlesztette az amerikai Universal Studios, az MCA és a PolyGram NV megvételével. Idén év elején Bronfman befektetői csoportot hozott létre a Vivendi teljes szórakoztatóipari részlegének visszavásárlására, de nem járt sikerrel. A Vivendi amerikai film- és tévéüzletágát a General Electric Co. tulajdonában lévő NBC tévétársaság vehette meg, a francia vállalat pedig megtartotta a leválasztott Universal Music, a világ legnagyobb zenekiadó cégének tulajdonjogát.

A Time Warner hétfőn 15,64 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, 0,89 százalékkal alacsonyabban a pénteki 15,78 dolláros záró árnál. A részvény ötvenkét héten belül 17,10 és 9,90 dollár között mozgott.

Az EMI kedd délelőtt 1,6475 font volt a londoni értéktőzsdén, 0,30 százalékkal olcsóbb a hétfői, 1,6525 fontos zárónál. Kedden 1,6525 fonton nyitott. Idén 1,8975-0,775 font között változott az ára. Jelenleg 6,10 százalékkal olcsóbb, mint az év elején, és 13,74 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.