Bochkor: Irtsuk már ki a kínaiakat

2007.04.04. 11:17
A Bumeráng műsorvezetőjének nem tetszett, hogy Gombos Edina túl sok Kínáról és kínaiakról szóló hírt olvasott fel, ezért viccesen megjegyezte, hogy "Irtsuk már ki a kínaiakat!" A Bumeráng ebben az évben már 28 millió forint bírságot kapott az ORTT-től, a műsort állandóan figyeli a testület monitoringszolgálata.

Bochkor Gábor tegnap újból, valószínűleg a médiatrövényt sértő kijelentéseket tett a Sláger Rádió Bumeráng című műsorában. A műsorvezető, miután a hírolvasó, Gombos Edina több kínaiakról és Kínáról szóló hírt olvasott be, elszólta magát, azt mondta, hogy "Irtsuk már ki a kínaiakat!". Majd hozzátette, hogy "mármint a kínai híreket".

A Színes Bulvár Lap szerint az esetet elítélte a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda, de a hivatal munkatársa azt nyilatkozta a bulvárlapnak, hogy "A jogi lépések megtétele elsősorban az ORTT hatáskörébe tartozik, mivel rajtuk kívül hazánkban a különböző kisebbségek tagjainak emberi méltóságát sértő, a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozó általános kijelentések miatt egyéb jogi eljárás kezdeményezésére nincs lehetőség".

A tegnapi műsor miatt eddig még nem érkezett panasz az ORTT-hez, de az Index információi szerint a múlt év végén, a műsorban elhangzott kijelentések miatt kiszabott milliós bírságok óta az ORTT monitoringszolgálata november óta állandóan figyeli a Bumerángot, így valószínűleg emiatt az adás miatt is újabb büntetésre számíthat a rádió.

Sok milliót fizettek miattuk

A médiahatóság már több alkalommal rótt ki kötbért a műsor miatt: február elején 11 millió, két héttel később pedig 13 millió forintra büntették a Sláger Rádiót a Bumeráng miatt, így a csatornának ebben az évben már 28 millió forintjába került a két műsorvezető ténykedése.

Többek közt azért rótt ki bírságot az ORTT a Sláger Rádióra, mert Bochkor Gábor és Boros Lajos szexuálisan túlfűtött vicceket meséltek kora reggel, a drogfogyasztást reklámozták és a fizikai erőszakot éltették poénjaikkal a Bumerángban.

A legutóbbi, kisebbségek elleni agresszióra felszólító mondatok 2005 szeptemberében hangzottak el a Bumerángban. Akkor Bochkor Gábor a Critical Mass, biciklis felvonulás kapcsán a kerékpárosok elgázosítására szólította fel hallgatóságát. Nem sokkal korábban a két rádiós műsorvezető pedig az értelmi fogyatékosokon viccelődött.