Budapestre jön a rém rendes család

2006.08.04. 22:02
A Tv2 meg akarja teremteni a magyar sitcomot, ezért megvette az Egy rém rendes család jogait, és itthon újraforgatja az amerikai sorozat 1987-es epizódjait. Minden idők legdrágább magyar tévés percei és a magyar Al Bundy, aki feltűnően hasonlít Szervét Tiborra a Valami Amerikából.

Hiába próbálkoztak a nagy kereskedelmi televíziók a sitcom, azaz a helyzetkomikumra épülő, rövid, harmincperces epizódokból álló vígjátéksorozat meghonosításával, minden próbálkozásuk hiába való volt eddig: a Tea és a Limonádé fantázianevű sorozatok is megbuktak (A Tea a Tv2-n, a Limonádé meg az RTL Klubon), így még mindig a termékelhelyezést a végsőkig erőltető Família Kft. a magyar televíziózás történetének egyetlen sikeres magyar sitcomja.

Ezen igyekszik változtatni most a Tv2, amely információink szerint megvásárolta az Egy rém rendes család licencét, így a nyolcvanas évek végének egyik legsikeresebb amerikai sitcomjának szereplői októbertől Budapestre költöznek.

Bunkóék itthon is

A csatorna október közepétől hetente egyszer, hétköznap, főműsoridőben vetíti az Egy rém rendes család Budapesten című sorozatot, amely magyar szereplőkkel kelti újból életre, némileg persze módosítva az eredeti amerikai sorozat első, 1987-es évadjának részeit. Úgy tudjuk, a forgatás éppen a napokban kezdődött el, állnak a díszletek, és már felvették az első jeleneteket is.

A szereplőválogatást az eredeti sorozatban is közreműködő Fran McConnell irányította Budapesten, és úgy tudjuk, hogy az epizódokban ismert, rutinos színházi színészek és színészi tapasztalattal nem rendelkező kezdők is feltűnnek majd. A szereposztásról egyelőre csak annyit tudni, hogy a főszerepet, Al Bundy magyar megfelelőjét a Valami Amerika című filmben ismertté vált Szervét Tibor játssza.


Szervét Tibor

A karakterek a magyar változatban több ponton is el fognak térni az amerikai verzióban megismerttől. Egy egész stáb dolgozik azon, hogy az amerikai középosztály elé görbe tükröt tartó sorozat poénjait a magyar rögvalósághoz igazítsák. A főhős, például, itthon nem cipőbolti eladó lesz, hanem cipőboltot vezető vállalkozó, egyszerűen azért, mert Magyarországon a cipőbolti eladók még az alsó középosztály életszínvonalára sem tudnak felkapaszkodni.

A magyar változatban azért nincs szó panelban nyomorgó családról, az amerikai Bundy famíliával egyébként a történet szerint rokoni kapcsolatokat ápoló magyar rém rendes család egy Budapest melletti, külvárosiasodó településen (mint, mondjuk, Vecsés) él egy nem túl nagy családi házban.

Minden eddiginél drágább

"A magyar szakembereknek, úgy tűnik, nincs kellő tapasztalatuk a sitcomok készítésében, a Tv2 viszont akart tenni még egy próbát a műfajjal, így a legprofibbakhoz fordultunk, és a magyar viszonyokra adaptáltunk egy Amerikában és az egész világon is sikeres sorozatot" - mondta el kérdésünkre Kereszty Gábor, a Tv2 vezérigazgatója. Azt azonban nem árulta el, hogy mely napokon fog októbertől jelentkezni a sorozat.

"Egyelőre egy évadot, huszonhat részt rendeltünk meg a sorozatból, ennyiről szól a sitcom tulajdonosaival kötött szerződésünk is, így a nézőknek biztos lesz idejük megszokni a magyar családot" - tette hozzá Kereszty, aki szerint az Egy rém rendes család Budapesten percre vetítve az egyik legdrágább műsor a magyar televíziózás történetében. Úgy tudjuk, egyetlen harmincperces epizód költsége több tízmillió forint, amiből tíz százalék a licencjogokkal rendelkező Sonyt illeti.

Kereszty szerint a sorozat annak ellenére sikeres lehet, hogy az eredeti sitcomot már több csatorna, így a konkurens RTL Klub is sugározta.

Helyi ízek

Nem először próbálkozik egyébként külföldi sorozatok magyarításával a Tv2: a két éve vetített Szeret, nem szeret egy kanadai sorozat licence alapján készült, bár ott a magyar forgatókönyvírók kezét nem kötötték meg túlságosan a licenctulajdonosok. Az Oroszlán Szonja és Szabó Győző főszereplésével forgatott rövid sitcom eleinte viszonylag jó nézetséget produkált, csak a rövid, alig hétperces epizódok nem voltak képesek a képernyők elé ültetni a nézőket, elvesztek a reklámblokkok közt.

Nem számít újdonságnak az Egy rém rendes család helyi változatának elkészítése sem. Al Bundy történetét többek között Németországban, Chilében, Oroszországban, Argentínában és Angliában is leforgatták már - több-kevesebb sikerrel. Chilében és Oroszországban annak ellenére óriási siker lett a helyi verzió, hogy az eredeti sorozat is ment már a tévékben de Németországban és Angliában viszont bukott a sorozat.

Még több információ a sorozatról, interjú a casting amerikai vezetőjével a Comment:comon.