Lelövik Busht 2007 őszén

2006.09.01. 14:39
Az angol Channel4 az Egy elnök halála filmben megöli Busht. Amerikában már a bemutató előtt botrányt kavart a film, sokan attól tartanak, hogy a terroristák ötleteket lopnak a történetből.
Lelövi" George Bush amerikai elnököt a brit Channel 4 kereskedelmi tévéállomás: az elképzelt merényletről szóló, bemutatásra váró film témája azonban enyhén szólva nem aratott nagy sikert az óceán túlpartján.

Az egész estét betöltő filmdráma, amely a Death of a President (Egy elnök halála) címet viseli, 2007 októberében játszódik, egy olyan időszakban, amelyben az amerikai kormány kül- és belpolitikája a forgatókönyv szerint "mélyen megosztotta az amerikai társadalmat".

Szír orvlövész

Az alaptörténet szerint Bush Chicagóba látogat, ahol ugyan hatalmas háborúellenes tüntetés fogadja, a hivatalos programnak megfelelően mégis megtartja beszédét üzleti vezetők előtt. Amikor azonban távozik az előadás helyszínéről, egy szír orvlövész agyonlövi.

A film bemutatja azt a "nemzeti paranoiát" is, amelybe az Egyesült Államok a halálos merénylet után belesüllyed.

A másfél órás alkotást először a jövő hónapban, a torontói filmfesztiválon láthatja a szakmai közönség, nem sokkal ezután bemutatják a Channel 4 digitális nagy-britanniai tévécsatornáján, a More4-on.

A Channel 4 abban reménykedik, hogy a filmet jó pénzért Amerikában is értékesíteni tudja. Pénteki brit sajtóbeszámolók szerint azonban a tengerentúlon már a bemutató előtt olyan ellenséges a hangulat a művel kapcsolatban, hogy erre nem sok az esély.

Az amerikai Republikánus Párt külföldön élő híveit képviselő, londoni központú szervezet, a Republicans Abroad vezetője, Eric Staal a Daily Mirrornak azt mondta: a film "elborzasztó módon bánik el egy másik ország államfőjével".

A MediaWatch nevű amerikai tévétartalom-figyelő csoport illetékese egyenesen attól tart, hogy az alkotás "ötleteket adhat" egy valós merényletkísérlethez. John Beyer szerint "ha valami történik e film következményeként", akkor a Channel 4 vezetőinek kezéhez "fog vér tapadni".

Kifinomult alkotás

Peter Dale, a More4 igazgatója ugyanakkor kijelentette: a tévédráma "a kortárs amerikai társadalom gondolatébresztő kritikája", és "kifinomult alkotás".

A rendező, Gabriel Range a The Times pénteki számában közölt nyilatkozatában cáfolta, hogy szenzációhajhász célok vezérelték a film elkészítésére. Range szerint a számítógépes effektusokkal forgatott alkotás alapos kutatómunka eredménye; a készítők még FBI-ügynökökkel és "a terror elleni háború másik oldalán állókkal" is interjúkat készítettek.

A rendező kizárta annak lehetőségét, hogy bárki a filmből merítsen ihletet a Bush elnök elleni merényletre.

A Channel 4 egyébként Bush legfőbb szövetségesével, Tony Blairrel sem bánik kesztyűs kézzel. A társaság novemberben mutatja be azt az alkotást, amelynek sztorija szerint a brit kormányfőt Irakban elkövetett háborús bűnök címén bíróság elé állítják - írta a pénteki The Sun.