Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Brutalitás és pornó a BBC új filmsorozatában

2005.11.04. 16:47
A 22 milliárd forintba kerülő, Julius Caesar korában játszódó filmsorozatban nem finomkodnak, van benne premier plánban mutatott keresztrefeszítés, lefejezés és szex. A Róma című sorozat első részét nagy sikerrel adták a szigetországban, Olaszországban azonban már bejelentették, hogy cenzúrázni fogják.

Az HBO és a BBC új, A Róma című, Julius Caesar korában játszódó sorozatát november másodikán este mutatták be Nagy-Britanniában. Az első rész máris nagy sikert aratott, hiszen 6,6 millióan látták - írja a BBC.

Erkölcsi gátlások nélkül

A 60 millió fontba (22 milliárd forintba) került sorozatban a nézők két római katona sorsán keresztül ismerkedhetnek meg a Római Császárság születésének korszakával. Az i.e. 52-44 között, Julius Caesar meggyilkolásáig tartó időszak egy újabb véres polgárháborút hozott a kialakuló világbirodalom számára.

Az egyén felemelkedését csak tulajdon erkölcsi gátlásai korlátozhatták, a sorozat készítői szerint azonban ilyenek nemigen voltak. Caesar végül diadalmaskodott a polgárháborúban, megvetette az egyeduralom alapjait, de a hatalmat nem sokáig élvezhette, március idusán megölték.

A két főszereplő, Titus Pullo (Ray Stevenson) és Lucius Vorenus (Kevin McKidd) a Caesar (Ciarán Hinds) által frissen meghódított Gallia vadonjaitól Róma előkelő köreiig a kor társadalmának teljes világát bejárják. Árulás, szex és gyilkosság - minden, ami a korról a nézők képzeletében él, felbukkan a sorozatban.

Márvány helyett mocsok

Bruno Heller gyártásvezető szerint a történetben az az izgalmas, hogy a Római Köztársaság korának végén még nem volt olyan erkölcsi útmutató, ahol egy istenség egyértelműen megmondta volna, mi helyes és mi nem. Minden viszonylagos volt: az előrejutás érdekében bármilyen disznóságot el lehetett követni, a lényeg csak az volt, hogy az ember a megfelelő pártfogóval rendelkezzen.

"A könyörület gyengeség volt, a kegyetlenség erény. Csak az ember személyes becsülete, a hűség önmagához és a családjához: ezek számítottak."

A sorozat szakít a hagyományos Róma-ábrázolással. Márvány helyett egy mocskos, zsúfolt, bűnözőkkel teli város jelenik meg, ami azonban hihetetlenül színes és tele van energiával. Farkastörvények törvények uralkodnak, a városban szegények tömegei és egy gusztustalanul gazdag elit él.

Grandiózus rendezés

A sorozatot egész estés szuperprodukciókra jellemző műgonddal készítették el. A díszleteket a Róma melletti Cinecittá filmstúdióban húzták fel. (Annak idején itt forgatták például a Ben Hurt is.)

Több mint másfél hektáros területen és hat hatalmas stúdióépületben forgatták le a 11 epizódot. Négyezer kosztüm készült, külön pénzérméket verettek a vatikáni pénzverdében Ciarán Hinds, azaz Julius Caesar arcképével. Egyes tömegjelenetekben egyszerre 40 ló és 750 statiszta jelenik meg.

Az epizódokat, az HBO által korábban gyártott Az elit alakulathoz hasonlóan, más-más rendezte. A leghíresebb talán Michael Apted (A szénbányász lánya, 007 - A világ nem elég), a többiek között az HBO saját sorozataiban (Carnivale, Szex és New York, Sírhant Művek és Az elit alakulat) foglalkoztatott szakembereket találunk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.