Újraindul a Calyipso Rádió

2007.04.14. 23:00
Hétfőtől egy gödöllői frekvencián támad fel a legendás Calypso Rádió. Az adó egykori főszerkesztője, B. Tóth László szerint a Calypso minden joga őt illeti meg, mégis csak 'i'-vel meri leírni az új rádió nevét. Vajon hány Calypso Rádió lesz pár év múlva, és a bíróság elfogadja-e a klasszikus betűcserés érvelést?

Hétfőn újból indul a Calypso Rádió, Magyarország első kereskedelmi rádiója, ami tizenhárom és fél év után 2002-ben tűnt el a középhullámról. Vagyishogy mégsem. Április 16-án a Calipso Rádió kezdi meg a sugárzását a Budapest egyes kerületeiben is fogható, gödöllői Másik Rádió 93,6 megahertzes frekvenciáján, az adó igazgatója pedig a Magyar Rádió első könnyűzenei rádióját is vezető B. Tóth László lesz. Most, akkor hogy is van ez?

Annyi biztos, hogy hétfőn reggel már új néven jelentkezik majd be a gödöllői, regionális műsorszolgáltatási engedéllyel rendelkező Másik Rádió, ami jó antennával, derűs időben még a főváros belső kerületeiben is fogható. A sajtóhírek szerint a legendás Calipso tér vissza az éterbe, újból műsort vezet majd B. Tóth László, Dévényi Tibor, Dombóvári Gábor és Török László is. Sőt az új rádióban ismét műsort kap Nagy Feró, a nemzet jég hátán is megélő csótánya.

Dúdolható slágerek

"Nem történt tulajdonosváltás a Másik Rádióban, egyszerűen csak a név és a műsorszerkezet változik, visszatér az évek óta szünetelő Calipso" - állítja B. Tóth László, a régi-új adó általános igazgatója, aki szerint a nosztalgiahullámot meglovagolva sikeres lehet a becsléseik szerint a fővárosi agglomerációban másfélmillió emberhez eljutó rádió.

"A Calipso nem a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes vagy százas évek zenéit játssza majd. Mindig abban hittem, hogy vannak rossz zenék és jó zenék, amiket dúdolni lehet, és kész. Nálunk ilyen dúdolható slágereket találnak majd a hallgatók" - avat be minket B. Tóth László a rádió zenei filozófiájába, és még hozzáteszi, hogy a nosztalgiára vágyók megkapják majd Komjáti Györgyöt, aki a hatvanas években induló "Magnósok, figyelem!" című műsorával nőtt rádiós legendává.

B. Tóth László az új rádió indításának költségeiről, illetve a befektetőkről nem akart beszélni, viszont elárulta, hogy, ha a rádió sikeres lesz, van pénz a fejlesztésekre, hogy még több hallgatót érhessenek el. Arra azonban szintén nem válaszolt, hogy új, nagyobb hatósugarú berendezések, vagy esetleg újabb frekvenciák vásárlásával képzelik-e el a rádió vételkörzetének növelését.

A titokzatos kalipszó hangsor

B. Tóth László szerint a Calypso rádió márkanevét és a brand összes elemét ő találta ki, ezért senkitől nem kellett engedélyt kérnie a Magyar Rádió csatornájának újraindítására. (B. Tóth egyébként már 2001-ben, a Calypso sikertelen eladásakor is hangsúlyozta, "hogy az ő beleegyezése nélkül senki nem használhatja a Calypso nevet")


A régi és az új logó

Ennek némileg ellentmond, hogy az Index információi szerint a Másik Rádió írásban engedélyt kért a Magyar Rádiótól a névhasználatra. Amit azonban a Magyar Rádió ugyancsak írásban megtiltott.

És itt vált világossá, hogy amikor B. Tóth László a velünk folytatott telefonbeszélgetések alatt a 'kalipszó' hangsort használta hol a Calypsóra, hol pedig a Calipsóra gondolt.

"A Calypsót a Magyar Rádió védjegyként bejegyezte, és erről a márkáról nem szeretnénk lemondani" - nyilatkozta az Indexnek Such György, a Magyar Rádió elnöke, aki szerint a Calypso 2002-ben azért szűnt meg, mert a középhullámú frekvencián már nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni, de most, hogy a digitális átállás után a Magyar Rádió akár tizenöt csatornát is működtethet, nem szeretnének lemondani egy ilyen, jól bejáratott márkanévről.

"A Calypso lajstromozott védjegy, és 2010-ig védjegyoltalom alatt áll. Ezután a Magyar Rádió kérheti az oltalom meghosszabbítását" - teszi hozzá mindehhez Faur Márta, a Magyar Rádió jogásza, aki szerint, ha engedély nélkül használja B. Tóth László a védjegyet, a rádió akár jogi eszközökkel is felléphet ellene.

Faur szerint egyébként B. Tóth érvelése jogilag nem helytálló, hiszen lehet, hogy tényleg ő találta ki a Calypso márkanevet, de eközben a Magyar Rádió alkalmazottja volt, tehát a jogok az intézményt illetik.

Calypso és Calipso is lesz?

Az Index hivatalosan meg nem erősített információi szerint a Magyar Rádió, ha hétfőn elindul a Calipso, még egyszer felszólítja majd az adót a jogsértés megszűntetésére, és ezután akár bíróság elé is viheti az ügyet.

A Magyar Rádió sincs azonban könnyű helyzetben. Ugyan az általunk megkérdezett jogászok szerint az "ipszilont i-re cserélem"- trükköt egyetlen magyar bíróság nem veszi majd be, viszont három év múlva lejár a Calypso védjegyoltalma, amit a Szabadalmi Hivatal csak akkor hosszabbít meg, ha az intézmény bizonyítani tudja, hogy az elmúlt öt évben is használta a márkanevet. Egy, minden bizonnyal sokáig elhúzódó védjegypert tehát csak akkor nyerhet meg biztosan a Magyar Rádió, ha még 2010 előtt újraindítja a Calypso Rádiót. Ipszilonnal.