Az RTL Klubot vizsgálják Argentínában

2008.11.09. 13:07
A helyi lapok szerint 104 magyar bukott le egy munkaügyi ellenőrzésen, hogy turistaként érkeztek Argentínába, mégis dolgoztak egy valóságshow forgatásán. Az RTL Klub elismerte, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen stábját ellenőrizték, de a csatorna szerint nem szegték meg a szabályokat.

A Magyar Távirati Iroda az EFE, argentin hírügynökségre hivatkozva azt jelentette még szombaton, hogy az argentin hatóságok 104 magyar állampolgár megbüntetéséről döntöttek, miután kiderült, hogy turistaként utaztak be a dél-amerikai országba, de ott engedély nélkül reality show-t forgattak, közölte szombaton a bevándorlási hatóság. Vasárnap az RTL Klub elismerte, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen című valóságshow stábjáról van szó.

A csoportot, amelyben az argentin internetes hírportálok szerint minden bizonnyal rosszakarók jelentették fel a munkaügyi hivatalnál, pénteken fedezték fel egy ellenőrzés közben egy magántulajdonban lévő ingatlanon Salto Encantado településen, Posadastól 126 kilométerre. Hírügynökségi jelentések szerint a büntetés akár 15 ezer amerikai dollár is lehet személyenként, de ilyen irreálisan magas összeget biztos nem szabnak ki, másrészt egyelőre csak az iratokat kérték be a hatóságok.

A Celeb vagyok, ments ki innen! argentin forgatási helyszínén az utóbbi napokban több hatóság, köztük a munkaügyi és a bevándorlási is ellenőrzést tartott, utóbbi ezt a jövő héten még folytatja - közölte Rényi Ádám az RTL Klub kommunikációs igazgatója. "Munkatársaink argentínai tartózkodását, ide értve a hatósági engedélyeket is, a külföldi tévékkel való koprodukciókat érintő jogi szabályozást is jól ismerő argentin produkciós partnerünk iránymutatása alapján készítettük elő" - tette hozzá. Cáfolta azt is, hogy megbüntették volna az RTL Klubot. "Nem több, mint találgatás minden olyan híresztelés, hogy a stábot megbüntették volna, hogy a stábtagok illegális munkát vállaltak volna, vagy hogy 1500-tól 15 000 dollárig terjedő fejenkénti büntetés várna rájuk" - fogalmazott.

Rényi szerint a helyi partner a forgatás előkészítésekor arról tájékoztatta őket, hogy munkavállalási engedélyre kollégáiknak nem lesz szükségük, hiszen Magyarországon kapnak fizetést, magyar cégekkel állnak szerződésben, és az általuk készített műsort is Magyarországon sugározzák. A vizsgálat elhúzódásának többek között éppen az az oka, hogy mindezek bizonyítását kérték a társaságtól az argentin hatóságok.

Az biztos, hogy egy 1994-es kétoldalú szerződés értelmében magyar állampolgároknak nem kell vízum az Argentínába való beutazáshoz, de a munkavállaláshoz bonyolult procedúrán kell átesniük a jelentkezőknek. Még a magyar külügyminisztérium információi portálján is felhívják az érintettek figyelmét, hogy az „elmúlt időszakban az Argentin Munkaügyi Minisztérium számos szabálytalanságokat fedezett fel, melynek következtében ellenőrzéseket hajtott végre országszerte és szigorú büntetéseket helyezett kilátásba az illegális munkavállaló külföldiekkel szemben”.

Az azonban biztos, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen ma este sem marad el, így valószínűleg a maximálisan kiszabható 320 millió forintnál nagyságrendekkel kisebb büntetéssel megúszhatja a magyar csatorna, már ha egyáltalán megbüntetik. Hiszen ekkora szabálysértésnél a munkavállalási szabályokat megszegőket kiutasítanák az országból, és a forgatás sem mehetne tovább zavartalanul. Az Index ráadásul úgy tudja, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő Misiones tartomány vezetése kifejezetten jó kapcsolatokat ápol a műsort már több európai tévének is ezen a helyszínen gyártó angol Granadával és helyi partnereivel. A Celeb vagyok, ments ki innen forgatásán állítólag még a tartomány kormányzója is tiszteletét tette.