Politikai botrányt kavart Adriano Celentano showműsora

2005.10.24. 15:21
Az utóbbi három évben egyedül a sanzonénekes merte nyíltan bírálni az olasz televíziókban Berlusconit, aki eddig teljes ellenőrzése alatt tartotta a médiát: a közszolgálati televízióból kirúgatta bírálóit, a többi csatorna meg már úgyis az övé volt.

Politikai vihart kavart Adriano Celentano énekes sztár és tévészemélyiség új szatírikus showműsora, a Rockpolitik, amelyet az elmúlt héten időnként több mint 14 millió néző - a teljes nézőtábornak csaknem a fele - követett Itáliában. Az ellenzékhez közel álló La Repubblica azzal kommentálta a fél évvel a következő választások előtt indult és Silvio Berlusconi miniszterelnököt élesen támadó műsort, hogy "Olaszország egy estére szabad országnak tűnt, hála Celentanónak".

Szófiai diktátum

A kormányfő viszont vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta, hogy a show csupán része egy kormányellenes kommunikációnak, amely 2001 óta tart. Berlusconi családja maga is önálló médiabirodalmat, a Mediaset társaság révén több tévécsatornát birtokol, de a Celentano-műsornak ezen az estén sokkal több nézője volt.

Az adásnak már előre híre ment, olyannyira, hogy Fabrizio Del Noce, a RaiUno-nak, az olasz televízió első csatornájának igazgatója, aki Berlusconi pártjának volt korábban a képviselője, jónak látta felfüggeszteni funkciójának gyakorlását... a show idejére. Az állami televíziót az utóbbi években sokan bírálták azért, mert szerintük kesztyüs kézzel bárnik a hatalommal, ezúttal azonban Celentano elérte, hogy szabad kezet biztosítsanak számára, és élt is a lehetőséggel, hogy támadja a kormányfőt.

Szenzációt jelentett, hogy megjelent a képernyőn Michele Santoro, akit kormányt bíeráló műsorai miatt távolítottak el 2002-ben a RAI-ból, és akit azóta az ellenzék egyik európai képviselőjévé választottak. Santoro az adás előtt lemondott az Európai Parlamentben betöltött mandátumáról.

A műsorban újra sugározták azt a sajtóértekezletet, amelyen 2002 áprilisában Berlusconi - szófiai látogatása idején - követelte Santoro, valamint egy másik híres tévészemélyiség, Enzo Biagi, továbbá Daniele Luttazzi humorista eltávolítását a köztelevízióból, mert szerinte "bűnös módon használták" a képernyőt. A "szófiai diktátumot" követően a három személyiségnek felmondott a Rai.

Forza Italia

A csütörtöki műsorban Celentano utalt a Berlusconi elleni bírósági perekre és a kormánypártnak azokkal kapcsolatban tulajdonított szerepre is. Átadatta magának a Forza Italia kormánypárt tagsági könyvét, s a következő örvendező kommentárt fűzte hozzá: "Ez 20 százalékkal csökkenti a büntetést minden olasz bíróságon".

A műsor politikai bombaként hatott, már csak azért is, mert előzőleg a velencei filmfesztiválon ovációval fogadta a közönség a Rai-ból ugyancsak eltávolított Sabina Guzzanti humorista "Viva Zapatero!" című Berlusconi-ellenes filmpamfletjét.

A hétvégén több jobboldali vezető is botrányosnak minősítette a Celentano-showt, követelte az olasz állami televízió vezérigazgatójának, Alfredo Meoccinak a lemondását, valamint egy olyan műsor megszervezését, amely ellensúlyozná az énekes-sztárét.