Szupersztár lett a cipődobáló irakiból

2008.12.19. 15:15
A legjobb forgatókönyvért járó kitüntetés nyertese csütörtökön a dubaji nemzetközi filmfesztiválon a George W. Busht megdobáló újságírónak ajánlotta a díját.

A dubaji filmfesztivál csütörtöki díjkiosztó ünnepségén Annemarie Jacir palesztin származású amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és költő a leköszönő amerikai elnököt cipővel megdobáló iraki újságírónak ajánlotta a díját.

Muntaszir az-Zaidit, az al-Bagdadíja televízió riportere vasárnap vágta George W. Bush elnökhöz a cipőjét, és ezzel rögtön szupersztár lett az arab világban. A férfit kedden előzetes letartóztatásba helyezték. A bagdadi miniszterelnöki hivatal szerint a 29 éves fiatalember azóta már bocsánatot kért a dobálásért, de nem az amerikai elnöktől, hanem az iraki kormányfőtől. Núri al-Máliki miniszterelnöknek írt levelében a tudósító "csúf dolognak" nevezte amit tett, és bocsánatot kért érte - közölte al-Máliki egy munkatársa.

Az újságíró ügyvédjét egyébként felháborította, hogy a nyomozás során megsemmisült az a két cipő, amellyel az ügyfele célba vette az amerikai elnököt. A hatóságok szétszedték a lábbeliket, hogy kiderítsék, volt-e benne robbanóanyag. Az ügyvéd szerint a cipőket meg kellett volna őrizni, mert az iraki ellenállás jelképévé váltak.