Hírmonopólium vagy hírverseny?

2001.10.08. 20:36
Nem csak a képernyőn dörrentek el az első fegyverek, hanem a kulisszák mögött is egyre puskaporosabb a hangulat a nézőkért folytatott amerikai hírversenyben.
Az amerikai válaszcsapások közvetítése során több televíziós hálózat figyelmen kívül hagyta a CNN hírcsatorna kizárólagos szerződését, melyet az al-Dzsazíra nevű műholdas hírtelevízióval kötött. Szombaton Dzsazim al-Ali, a katari székhelyű független csatorna lapigazgatója ugyanis faxon értesítette néhány mérvadó amerikai televíziós társaság vezetőjét arról a megállapodásról, mely értelmében kizárólag a CNN használhatja fel azonnali közlésre az Afganisztánból küldött mozgóképeket, a konkurensek pedig csak hat órával később sugározhatják azokat. Az igazgató leírja, hogy amennyiben bármelyik hírcsatorna megszegi a megállapodást, bírósághoz fordulnak. Az al-Dzsazíra egyébként az egyetlen médium, mely hivatalos engedéllyel készíti tudósításait Afganisztán területén.

"Nemzeti vészhelyzetben megengedett a közlés"

Az al-Dzsazíra vasárnapi felvétele
Az amerikai idő szerint vasárnap délben indított ellencsapások Kabulból küldött felvételeit - melyeken szemcsés, zöld fények és elmosodott torkolattüzek látszódtak - végül az összes vetélytárs közölte, figyelmen kívül hagyva a szerződést. A társaságok arra a hivatkozva sugározták a műholdról fogott anyagot, hogy nemzeti vészhelyzet esetén az összes médiumnak megengedhető a hozzáférhető anyagok sugárzása. (A szeptember 11-i támadások után közvetlenül az összes jelentős társaság megegyezett abban, hogy a World Trade Centert és a Pentagont ért támadásokról készült külső felvételeket megosztják egymás közt.)

A CBS és az NBC egyeztetett, a Fox és az ABC nem

Dianne Brandi, a Fox News jogi osztályának alelnöke elmondta, hogy mivel az al-Dzsazíra által készített képsor volt az egyetlen, mely az Egyesült Államok által indított támadást bemutatta, nem volt kérdés, hogy ők is közlik. Hasonlóan járt el az ABC-csatorna, míg a CBS- és az NBC-vezetők egy formális egyeztetés után 'lopták le' a felvételt. "Az amerikai közérdeket szolgálta az információs jog érvényesítése a versengéssel szemben" - kommentálta a történteket Sandra Genelius, CBS-szóvivő.

Precedens a kizárólagos műsorszórásra

A CNN vezetői - látva a felvételek széleskörű használatát - végül meghátrálásra kényszerültek. "Nem aggódunk a megállapodás miatt, legfőbb feladatunk most, hogy a lehető legjobban tudósítsunk az az eseményekről - nyilatkozta Walter Isaacson, a CNN elnöke. Az AOL Time Warner médiabirodalomhoz tartozó hírcsatorna nem először találkozott ilyen jellegű problémával: áprilisban, a Kínában fogva tartott amerikai kémrepülő legénységének elengedésekor huszonnégy órára kizárólagos szerződést kötött az egyetlen helyi műhold használatára.

A CBS és az ABC éppen az ilyen helyzetek elkerülésére kezdett tárgyalásokat a CNN-nel, ám ezeket a szeptemberi terrortámadások miatt elhalasztották.