Románia nem büntetné meg a Hungarikumot

2005.12.05. 00:03
A román ORTT valószínűleg nem büntetné meg a már csak Romániából sugárzó Coolt, amiért rajzfilmjében magyar történelmi szereplők közösülnek és fajtalankodnak.

A Hungarikum című műsor miatt politikai botrányba keveredett Cool TV a közelmúltban kérte törlését a magyarországi műsorszolgáltatók közül, így az eddig Magyarországon és Romániában is nyilvántartásba vett társaság ezt követően már csak a szomszédos országból terjeszti a tavaly szeptemberben indított csatorna magyar nyelvű műsorát.

Az ORTT a Kereszténydemokrata Néppárt kérésére, ennek ellenére vizsgálja a csatorna Hungarikum című rajzfilmsorozatát, amelyben megerőszakolják Szűz Máriát, és lóval közösül Széchenyi. Mindez Magyarországon felzúdulást váltott ki, de Romániában ez még nem elég a Cool Tv megbüntetésére.


Hungarikum - galéria

"A romániai hatósághoz eddig nem érkezett bejelentés a Hungarikummal kapcsolatban'" - mondta el kérdésünkre Gáspárik Attila, a romániai ORTT, azaz a CNA (Consiliul National al Audiovizualului) alelnöke, aki hozzátette: "Eddig a magyar ORTT sem keresett meg minket hivatalosan az üggyel kapcsolatban".

Gáspárik szerint ráadásul a romániai médiatörvény értelmében nem lehetne megbüntetni a Cool TV-t a Hungarikum miatt, hiszen a műsort védi a vélemény- és szólásszabadság.

"Ha a Hungarikumot meg lehetne büntetni, akkor bárki beperelhetné mondjuk Eperjes Károlyt, ha az illető megítélése szerint a Hídemberben meggyalázták Széchényi emlékét, vagy mondjuk Koltai Gábort, hogy a Honfoglalás című filmjével megsértette a magyarságot,... ízlés és értelmezés kérdése" - érvel Gáspárik, aki szerint egyedül a kiskorúak védelmére vonatkozó passzusokat sértheti a műsor, de mivel romániai idő szerint éjfélkor kezdődtek a Hungarikum kifogásolt részei, a román hatóságok emiatt sem ítélhetik el a Cool Tv-t.

Gáspárik szerint azért disszidál egyre több kereskedelmi csatorna a környező országokból Romániába, mert a náluk bejegyzett műholdas csatornáktól nem kérnek sugárzási díjat. Emellett a romániai médiatörvény is sokkal liberálisabb, és nem utolsó sorban korszerűbb, mint a magyar.

Romániában 2002-ben fogadták el az Európai Unió irányelveinek megfelelő médiatörvényt. Az országban eddig több mint 150 televíziós csatornát jegyeztek be.