Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Románia nem büntetné meg a Hungarikumot

2005.12.05. 00:03
A román ORTT valószínűleg nem büntetné meg a már csak Romániából sugárzó Coolt, amiért rajzfilmjében magyar történelmi szereplők közösülnek és fajtalankodnak.

A Hungarikum című műsor miatt politikai botrányba keveredett Cool TV a közelmúltban kérte törlését a magyarországi műsorszolgáltatók közül, így az eddig Magyarországon és Romániában is nyilvántartásba vett társaság ezt követően már csak a szomszédos országból terjeszti a tavaly szeptemberben indított csatorna magyar nyelvű műsorát.

Az ORTT a Kereszténydemokrata Néppárt kérésére, ennek ellenére vizsgálja a csatorna Hungarikum című rajzfilmsorozatát, amelyben megerőszakolják Szűz Máriát, és lóval közösül Széchenyi. Mindez Magyarországon felzúdulást váltott ki, de Romániában ez még nem elég a Cool Tv megbüntetésére.


Hungarikum - galéria

"A romániai hatósághoz eddig nem érkezett bejelentés a Hungarikummal kapcsolatban'" - mondta el kérdésünkre Gáspárik Attila, a romániai ORTT, azaz a CNA (Consiliul National al Audiovizualului) alelnöke, aki hozzátette: "Eddig a magyar ORTT sem keresett meg minket hivatalosan az üggyel kapcsolatban".

Gáspárik szerint ráadásul a romániai médiatörvény értelmében nem lehetne megbüntetni a Cool TV-t a Hungarikum miatt, hiszen a műsort védi a vélemény- és szólásszabadság.

"Ha a Hungarikumot meg lehetne büntetni, akkor bárki beperelhetné mondjuk Eperjes Károlyt, ha az illető megítélése szerint a Hídemberben meggyalázták Széchényi emlékét, vagy mondjuk Koltai Gábort, hogy a Honfoglalás című filmjével megsértette a magyarságot,... ízlés és értelmezés kérdése" - érvel Gáspárik, aki szerint egyedül a kiskorúak védelmére vonatkozó passzusokat sértheti a műsor, de mivel romániai idő szerint éjfélkor kezdődtek a Hungarikum kifogásolt részei, a román hatóságok emiatt sem ítélhetik el a Cool Tv-t.

Gáspárik szerint azért disszidál egyre több kereskedelmi csatorna a környező országokból Romániába, mert a náluk bejegyzett műholdas csatornáktól nem kérnek sugárzási díjat. Emellett a romániai médiatörvény is sokkal liberálisabb, és nem utolsó sorban korszerűbb, mint a magyar.

Romániában 2002-ben fogadták el az Európai Unió irányelveinek megfelelő médiatörvényt. Az országban eddig több mint 150 televíziós csatornát jegyeztek be.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.