Javaslat kipusztulásra

2004.10.04. 08:06
A Csaó Darwinnak már a rövid bemutatójából kiderül, hogy alulgondolkodta a tisztelt alkotógárda a feladatot. Nekem ne magyarázzanak az ember evolúciójáról, amikor közismert, hogy a természetes szelekció és a civilizáció nem férnek össze, sőt utóbbi épp az előbbit próbálja kiküszöbölni, illetve kollektívvé tenni. Nem annak lesz több gyereke, aki okosabb, sikeresebb és szebb, hanem pont annak, aki túl hülye ahhoz, hogy képes legyen védekezni, vagy mondjuk vallási okokból mellőzi. De ez még akár lehetne játékosság is.

akkor is 2004 eddigi legszerencsétlenebb produkciója volna, ha ez az evolúciós balfaszoskodás kimarad
Oké, akkor ma azt játsszuk, hogy a szőke vagy a barna nők a… a jobbak? Nem, hanem hogy melyikük érdemesebb a túlélésre, mondja Bochkor Gábor bevezetésnek. Különben előre azt hinné az ember, hogy ő lesz a legnagyobb problémája a műsornak, aztán tessék: Bochkor egyáltalán nem is zavaró tényező. Igen, ennyire szar az egész. Bochkor Gábor már nem ront rajta. Szóval hogyan is lehet túlélni ebben a világban, és vajon a szőkék vagy a barnák érdemesebbek a kipusztulásra? Melyik faj marad fenn? – kérdezi Bochkor, szóval itt valaki annyira hülye, hogy teljes mértékben alkalmazhatónak találja a darwini kifejezéseket különböző emberekre, Európában, ráadásul fajnak még csak nem is legalább egy rasszot nevez ki, hanem egy hajszínt. Tessék akkor vállalni az elméletet, ha ez ennyire komoly, és behívni ötven cigányt meg ötven zsidót. Az is rendben volna, jó urak? Osztán maguk milyen fajúak, he? Érdemesek a túlélésre, ha felkél a nép és vesz, ragad? Lágeres reality is lesz?

A baromállatja. Na az például lehetne egy faj, ugye, de bizony az emberen belül nincsenek fajok, olvass utána. Érdemesebb leszel a túlélésre.

Eh, félre az elmélettel meg a felvilágosodással. A műsor akkor is 2004 eddigi legszerencsétlenebb produkciója volna, ha ez az evolúciós balfaszoskodás kimarad, és sima csapatvetélkedő lesz belőle.

volt-e egyáltalán valaki a stúdióban, a közönséget is beleértve, aki nem érezte magát kínosan?
Mert például milyen játékrendszer az, ahol öt zsűritag van, de nem külön pontoznak ám, hanem együtt eldöntik, ki kapjon ötven pontot? És hogyan lehet dönteni, ha az a feladat, hogy szegény hülye statisztalányok egy percig bírják ki a madárpókot a bőrükön? Hogy melyikük bírta szélesebb mosollyal? Továbbá vajon melyik zsűritag gereblyézte össze ezt a száz fehérnépet a műsorhoz? És volt-e egyáltalán valaki a stúdióban, a közönséget is beleértve, aki nem érezte magát kínosan, vagy nem szégyellte magát mélységesen? Ahol az intelligenciát kvízkérdésekkel mérik? Ahol versenyszám a szópárbaj, hogy előre megírt, arcletépős szellemességeket kell mondani a szőkéknek vagy fordítva? Nem, ott mindenki ég, ezt csak összeszorított foggal lehet végigcsinálni, látszik is Csisztun meg Winkleren, hogy elsüllyedne néha inkább, mint hogy itt legyen.

Meg aztán mire is jó egy olyan vetélkedő, ahol a játékosoknak számuk van, és a műsorvezető ketteskézik?

Arra jó, hogy okunk legyen csöcsöket és seggeket mutogatni a tévében, na. A játék mögé összehordott szabályrendszer az első bétateszten elbukna, ha egy csöppet is törődnének ezzel a komponenssel. De hát nem törődik vele senki, ez csak látszólag vetélkedő. Komolytalan, kábeltévéhez méltó bénaság, mint a Viasat3 Kéjfélje. Tessék csinálni egy műsort – természetesen a Playboyjal együtt -, ahol fiatal lányok fehérneműben pózolnak. És akkor nem kell lejáratni többre érdemes arcokat, nem kell fajelmélettel kacérkodni, aztán mégis nézni fogják. Ugyanoda, ha már beszélünk: Konta Barbara show-ját is meg tudná menteni az őszinteség, az egyenesség, ha végre meglépnék, hogy a műsorvezetőt mindig csak nyaktól lefele és közelről mutassák. Attól még beszélhet, az eddig is mindegy volt, hogy mit. Lehetne Magyarország beszélő melle. Ezt a szart meg még mindig nem akkora szégyen azonnal levenni a műsorról, mint még egyszer képernyőre engedni. Hellósziaszevaszcsaó.