Tájkép helyett atomtámadás a cseh tévé reggeli műsorában

2007.06.17. 14:42
Megzavarta a közszolgálati Cseh Televízió vasárnap reggeli adását egy cseh művészeti csoport. Az aktivisták átállították a Jeseníky-hegységben lévő webkamerákat, így a nézők tájképek helyett egy atombomba-robbanást nézhettek végig. A rendőrség vizsgálódik.

A második csatorna Panoráma című műsorában, amely reggel 7:50-től fél kilencig helyszíni nagylátószögű webkamerákkal bemutatja a Csehország turisztikailag érdekes pontjain uralkodó helyzetet, a cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky-hegységbe való kapcsoláskor a szokásos hegyek helyett egy atombomba-robbanás képsorai jelentek meg a képernyőn, mégpedig a Ztohoven művészeti csoport weblapjára való hivatkozással.

"A felvételek alkalmasak voltak arra, hogy pánikot keltsenek a műsort rendszeresen figyelő több tízezer néző körében" - jelentette ki Martin Krafl, a televízió szóvivője. Hozzátette: a televízió az ügyet azonnal átadta a rendőrségnek. A szóvivő szerint a hackerek a Jeseníkyben lévő egyik webkamera "átállítása" által jutottak a televízió egyenes adásába.

"Már sikerült kiderítenünk, hogy ki a weblap tulajdonosa. Tekintettel arra, hogy az illegálisan adásba került felvételek nagyon veszélyesek voltak, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az érintettek ne kerüljék el a felelősségre vonást, és a lehető legszigorúbb büntetést kapják" - pontosította a közszolgálati médium álláspontját az üggyel kapcsolatban a szóvivő.

A Ztohoven aktivista művészeti csoport a kilencvenes évek második felében alakult meg, és a mai társadalom különféle, általa veszélyesnek tartott jelenségei ellen tiltakozik. Az elmúlt években több botrányos eset mögött állt: 2003-ban például a prágai metróban mintegy 700 fényreklámot ragasztott le, vagy tett más módon "ártalmatlanná", nehogy azok tovább "mérgezzék" a társadalmat. Egy évvel korábban, 2002-ben, pedig ugyancsak a Ztohoven aktivistái próbálták meg eltávolítani a prágai Hradzsinról a hírhedt "Neonszívet", amely Václav Havel elnöki mandátumának utolsó hónapjaiban volt látható a cseh elnöki székhely felett. A "Neonszív" jelentősen megosztotta a cseh lakosságot: voltak, akiknek tetszett, de a többség giccsnek s nem a történelmi épületegyüttesébe való művészeti alkotásnak minősítette.

A közszolgálati Cseh Televízió műsorának a megzavarását a csoport eddig nem kommentálta. Azt sem tudni, hogy mi volt az akció célja. A Cseh Televízió történetében ez az első eset, hogy adását számítógépes kalózakció zavarta meg.