Fedezzen fel téged a Keleti Andrea!

2007.11.05. 15:11
Hullócsillag születik, vagy sztaniolcsillag fekete krepp-papír égen: az RTL Klub műsora béna és nézhetetlen. Még ha sokan nézték is.

Sokan nézték

A Csillag születiket szombaton 1,81 millión látták, ez az éppen tévé előtt ülők 42 százalékát jelentette. A műsor tehát jócskán a csatorna átlagnézettsége felett teljesített, ráadásul a reklámozóknak fontos 18 és 49 év közötti lakosság körében is hasonló eredményt ért el. Ebben a korosztályban a közönségaránya 41,8 százalék volt.

Magyarország nagyhatalom. Ugyan nincsen nekünk atombombánk, anyahajónk, meg tankhadosztályunk, viszont annyi itt a tehetséges előadóművész, hogy néha bedugul tőlük a Váci út. Nyomakodik ugye a sok tehetség, vinné őket a lendület, éneklik a Macskákat, vagy a Szilvásgombócot a Padlásból, aztán se előre, se hátra. Ilyenkor jól jön egy televíziós tehetségkutató, amelyik kirángatja a legjobbakat, megfogja a kezüket, és egyetlen nagy rántással egészen a nyári roadshow-k színpadára, meg a Blikk belső oldalaira hajítja őket. A csúcsra, ugyebár.

Mondjuk az RTL Klub mintha kicsi elkésett volna, a Megasztár, a Megatánc, meg a Társulat után nem nagyon maradt olyan titokban éneklő elektroműszerész, meg musicaliskolába járó szemránckrémügynök, akit még ne fedeztek volna fel. Vagy aki legalább ne próbálta volna meg.

De nem ezért nézhetetlen a Csillag születik. Hanem mert vagy első vagy, vagy nagyon jól csinálod. Torgyán József karriert csinált, de manapság már senkit nem érdekelne egy kövérkés, keresztény humorzsák fehér öltönyben.

Egy jól ismert panelekből összerakott, ötlettelen műsor egyszerűen unalmas lesz, és ha a panelek még sorjásak és gyártási hibásak is, na akkor biztos a bukás.

A Csillag születik pedig pont ilyen: a tehetségkutató egyetlen újítása (már ha a magyar előzményeket nézzük), hogy nincsenek kategóriák, így a zsűrinek a tűznyelőt kell összehasonlítania a villamosvezetővel, aki cicanadrágban énekli, hogy Karminca akar, Karminca mer.

A többi pont olyan, mint a Megasztárban, csak sokkal bénább. A díszlet (ami egyébként azt RTL Klub erőssége szokott lenni) annyira unalmas, hogy a műsor után odaajándékozhatnák egy pszichiátriai elfekvőnek: a lépcsőkkel és erkélyekkel díszített, belülről megvilágított dobozok közt biztos mindenki megnyugszik. Aztán meg elalszik.

A zsűri pedig talán még a Megatánc gárdájánál is bénább. Fábryt valaki orvul leszedálhatta, mert csak álmosan pislogott, nem úgy, mint Keleti Andrea, aki csak beszélt, beszélt a szeretetről, meg a szívből jövő dalról. Ettől még akár új Soma is lehetne, kár, hogy a környék legjobb seggű óvónénije imidzs közel sem olyan érdekes, mint a Soma által alakított vérbő nagyságos asszony. És egyébként is tegye már fel a kezét, aki azt akarja, hogy Falusi Mariann fedezze fel!

De ezekről a hibákról meg is feledkezhettünk volna, ha az előadók tényleg úgy adtak volna elő, ahogy eddig még senki soha. Az RTL Klubnak azonban, úgy tűnik, már csak a resztli maradt, egy rakás középszerű énekes, zsonglőr, meg musicalszínész. Legalább lehetett volna köztük egy-két igazán béna, hogy röhöghessünk. De csak a szürke futószalag, jó és kevésbé jó hangok, mérsékelten vicces humoristák, meg zsonglőrök, akik legtöbbször nem ejtik el.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Stohl András mostanában olyan józanul él, hogy már érdektelen, ja és hogy kifejezetten sok volt a baki az élő közvetítésben, akkor nem marad más hátra, mint kimondani: ez volt a csatorna legbénább produkciója a Szellemvasút óta. Hogy bukás lesz, az pedig már csak rajtunk múlik, bár a nézettségi adatok alapján egyelőre úgy néz ki, hogy elég ennyi nekünk.

A lényeg, hogy az RTL klub ezúttal kicsit elbízta magát. Röhögtek teli szájjal a Tv2-n, hátra-hátra néztek, hogy lássák, hogyan esik újból és újból hasra a konkurens, aztán csak nem vették észre a gereblyét az út közepén. Ráléptek, mint egy néma burleszkfilmben, aztán jól pofán is csapta őket.