Magyar Oscart alapított az RTL Klub

2005.02.14. 16:17
Az ötvenmillió forintos Aranycsirke-díjat a nézők szavazati alapján ítélik oda, és egy nagyszabású gálaesten adják majd át március 31-én. Az est házigazdája Fábry Sándor lesz.
A legjobb magyar közönségfilmek és főszereplőik elismerésére Aranycsirke-díjat alapított az RTL Klub; az első két szobrocskát a március 31-i gálaesten osztják ki - hangzott el a kereskedelmi csatorna hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Aranycsirke, a magyar Oscar?

A tervek szerint évente megrendezendő versenyben az utóbbi nyolc év húsz, legalább százezer nézőt vonzó alkotása, illetve azok producerei, rendezői által nevezett színészek indulhatnak mondta Kolosi Péter programigazgató, aki bízik benne, hogy idén készül annyi százezer nézőnél többet vonzó sikerfilm, hogy már érdemes legyen megrendezni a jövő évi gálát is.

RTL Klub A film-kategória nyertesei ötvenmillió forintot vehetnek át a gálán, az összeget következő közös alkotásukra kell fordítaniuk, az egyetlen megkötés az, hogy a forgatást még az idén el kell kezdeni.

"Mindenképpen az a cél, hogy közösen készítsék el következő filmjüket, reméljük, az is ilyen nagy siker lesz" - mondta a programigazgató, hozzátéve, a legjobb szereplő hárommillió forintos díját a gálaestet szponzoráló Zwack likőrgyár ajánlotta fel.

Kolosi Péter tájékoztatás szerint a kiírás kritériumainak megfelelő filmek közül internetes, sms- és képeslapos szavazással választhatják ki a nézők azt az öt alkotást, amelyek az egyharmad arányban a filmes szakma szervezeteinek delegáltjaiból, kétharmadban pedig a voksoló nézők közül kisorsoltakból álló zsűri tagjai elé kerülnek.

A legjobb színésznek járó díj úgy talál gazdára, hogy az öt, legtöbb jelölést kapó szereplő közül a nézők a gála ideje alatt sms-szavazással választhatnak.

Nem spórolni akarnak?

Kolis Péter hangsúlyozta, hogy az emeltdíjas sms csak az egyik mód, ahogy a nézők szavazhatnak, a képeslapokon illetve az interneten leadott szavazatok is ugyanolyan súllyal szerepelnek a szavazatösszesítéskor, mivel elmondása szerint az RTL Klub nem az sms-ekből befolyó pénzből akarja finanszírozni a díjat.

A legjobb "minőségi közönségfilmeket" elismerő Aranycsirke díjat abból a pénzkeretből finanszírozza a kereskedelmi csatorna, amelyet a médiatörvény szerint magyar alkotások támogatására kell fordítania. A szavazáson nem csak az RTL Klubbal koprodukcióban készülő filmekre lehet szavazni, az egyetlen szempont a százezret elérő nézőszám, így például a konkurens Tv2 által támogatott Valami Amerika és Magyar Vándor is szerepel a listán.

A szavazólapra az alábbi sorrendben került fel a húsz film: 6:3, avagy játszd újra Tutti; A Hídember; A miniszter félrelép; Apám beájulna; Argo; A temetetlen halott; Ámbár Tanár úr; Bánk Bán; Csinibaba; Csocsó, avagy éljen május elseje; Hyppolit; Kalózok; Kontroll; Magyar vándor; Meseautó; Napfény íze; Sacra Corona; Üvegtigris; Valami Amerika; Zimmer Feri.

A Tv2 a filmszemle alatt osztott ki hasonló nagyságrendű 25 millió forintos támogatást, ennek ellenére mindkét kereskedelmi csatorna filmfinanszírozási gyakorlatát bírálja az Országos Rádió és Televízió Testület, amely tavaly júliusban 300-300 millió forintos kötbért rótt ki mindkét adóra, mert a médiahatóság szerint 2001-ben és 2002-ben az RTL Klub és a TV2 is a törvényben előírtnál kevesebbet költött magyar nyelvű filmek támogatására.

Mindkét kereskedelmi csatornai illetékesei cáfolták annak idején, hogy a társaságuk az előírtnál kevesebbet fordított volna magyar nyelvű műsorokra, és perben támadták meg az ORTT ítéletét.