Csisztu Zsuzsa megint rágalmazási pert nyert

2007.09.26. 08:07
A Blikk újságíróját bűnösnek találták nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében, mert dehonesztáló kijelentéseket tett Csisztura abban a cikksorozatban, amiben arról is ír, hogy Csisztu és volt férje a bulvárlap információi szerint válásuk előtt egy évig nem beszéltek egymással.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon jogerősen lezárult az a büntetőügy, amelyben a Blikk újságíróját bűnösnek találták nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében - tudta meg az MTI Csisztu Zsuzsától, akinek nem ez az első, médiával szemben megnyert pere.

Újabb bizonyíték

A bíróság a valótlan és rágalmazó tényállítás miatt a Blikk újságíróját egy év próbára bocsátotta. Az ítéletet a vádlott és jogi képviselője még a tárgyaláson tudomásul vette, fellebbezni nem kívántak. A bírósági eljárás során az újságíró arra hivatkozott, hogy a sérelmes cikkben közölt valótlan információt a műsorvezető volt férjétől szerezte.

A büntetőeljárás a Blikknek egy két évvel ezelőtti számában megjelent cikkben olvasható, becsületsértő kijelentések miatt indult meg.

Amint Csisztu Zsuzsa az MTI tudósítójának elmondta, ez az ítélet újabb bizonyítéka annak, hogy egyes sajtóorgánumok "rágalmazó kijelentésekkel igyekeznek példányszám-növekedést elérni, anélkül, hogy egy pillanatra is belegondolnának, micsoda károkat okoznak annak, akiről éppen írnak".

Kiket még?

Csisztu Zsuzsa felsorolta, hogy pert nyert már a Star című hetilap, valamint a Napi Ász ellen.

Tudatta a távirati irodával azt is, hogy a Legfelső Bíróság egy másik esetben jogerősen egy évre próbára bocsátotta a Népszabadság egyik újságíróját egy róla szóló cikkben szereplő tényállítások miatt.

Ugyancsak pert nyert első fokon - közölte a műsorvezető - Obersovszky Péternek az Öljétek meg a Tévémacit! című könyvében olvasható kijelentéseivel kapcsolatban. A bíróság akkor hatmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére és a Népszabadság mellékletében közzétett bocsánatkérésre kötelezte a könyv szerzőjét.

Miért?

2005 szeptemberében ugyanebben az ügyben Csisztu Zsuza egyszer már pert indított a Blikket kiadó Ringier ellen, akkor helyreigazítást szeretett volna kérni a Blikktől. A bíróság akkor az eljárást megszűntette, de nem azért mert hitt a kiadó ügyvédjének, aki szerint csak az igazat írták le a cikkekben, hanem formai okokra hivatkozva: ugyanis sajtó-helyreigazítás esetekben nem a kiadót, hanem a szerkesztőséget kell perelni.

Már akkor lehetett tudni, hogy Csisztu Zsuzsa nem hagyja annyiban a dolgot, és személyiségi jogai megsértéséért beperli a cikkeket író újságírót az írásban szereplő dehonesztáló jelzőkért.

Csisztu két évvel ezelőtt azt sérelmezte, hogy a Blikk nem sokkal Csisztu Zsuzsa és egykori férje, Básty István válóperének kezdete előtt arról adott hírt, hogy a házaspár kis híján egy éve nem beszélt egymással, noha Básty többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot a TV2 riporterével. Ugyanebben a cikkben a bulvárlap azt is közölte, hogy a házaspár elegáns, százmilliót érő törökbálinti házát, amelyből még tavaly nyáron elköltözött Csisztu, Básty a felesége nevére íratta, amíg ő maga megelégedett az ingatlan haszonélvezeti jogával.

Csisztu szerint nem csak a tényeket ferdítette el a lap, de a cikkben becsületét sértő jelzőket használt vele kapcsolatban. A bíróság pedig igazat adott ebben Csisztu Zsuzsának.