Éhségsztrájkba kezd a Magyar Rádió kirúgott munkatársa

2007.07.23. 19:24
A Magyar Rádió frissen kirúgott munkatásra éhségsztrájkkal tiltakozik, mert szerinte a vezetőség csoportos létszámleépítésnek álcázva törvénysértéseket követ el, és emberi méltóságot sért.

Cs. Kádár Péter 1978 óta dolgozott a Magyar Rádiónál hangmérnökként, internetes szerkesztőként, újságíróként, az ORTT elnökének tanácsadójaként és oktatásszervezőként. Az idei csoportos létszámcsökkentés második ütemében csaknem kétszáz másik régi rádióssal együtt ő is megkapta a felmondólevelét a vezetőségtől, tavasszal pedig 179-en távoztak a rádiótól az önkéntes leépítési program keretében. A döntés Cs. Kádárt meglepetésszerűen érte, mivel egészen a felmondólevél megkapásáig úgy tudta, hogy az ő munkahelyét, a Magyar Rádió humánpolitikai osztályát nem érinti a létszámcsökkentés.


Cs. Kádár Péter

A sztrájkkal a Magyar Rádió vezetőinek – Such György elnöknek, Szetei Tibor humánpolitikai igazgatónak és Kemencei Andrea humánpolitikai és oktatási csoportvezetőnek – érzéketlen döntése ellen tiltakozik, illetve „a Rádió munkatársainak folyamatos megalázása, becsapása, egzisztenciális és szakmai tönkretétele ellen.” Az éhségsztrájkon kívül munkatársaival közösen panaszt nyújt be „az illetékes hazai és nemzetközi szervezetekhez csoportos létszámleépítésnek álcázott, egyéni és csoportos korosztályi diszkrimináció, törvénysértések és az emberi méltóság megsértése miatt” – olvasható a közleményben. A közlemény teljes szövege ezen az oldalon olvasható.

Cs. Kádár az Indexnek elmondta, azért választotta az egyéni akciót, mert rájött, hogy per pillanat nagyobb tömegeket nem lehet megmozgatni a rádió körüli tűrhetetlen helyzet miatt, viszont szükségét érezte a tiltakozásnak. A sztrájkkal az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy nem kell mindenbe beletörődni.

Mivel kiplakátolta a rádió szerkesztőségében, hogy éhségsztrájkba kezd, ezért rá nem érvényes az egy hónapos felmondási idő, mint a többiekre, gyorsított eljárással a holnapi nap folyamán össze kell pakolnia, és azután soha nem térhet vissza régi munkahelyére. Hozzátette, hogy nem fél, mert belőle genetikailag hiányzik a félelem.

Az amúgy is sovány testalkatú kirúgott rádiós elmondta, hogy egy ideig nem eszik, csak iszik. Nem számít túl nagy eredményre a sztrájkkal, neki már az is elég lenne, ha a mostani vezetőség legalább megköszönné a több száz régi rádiósnak a kirúgása előtti munkáját. „A legaljasabb, legbarbárabb módon bántak olyan emberekkel, akiknek eddig a rádió volt az élete, meg sem köszönték senkinek a munkáját” – nyilatkozta. Az ő felmondólevelében az állt, hogy jelenleg nincs a rádióban olyan betöltetlen munkakör, amit be tudna tölteni, de Cs. Kádár szerint a nemrég kinevezett vezetőségnek fogalma sincsen a rádió működéséről, ezért azt sem tudhatták, hogy milyen munkakörre lehetne alkalmas ott.

Cs. Kádár Péter amúgy mikor megkapta felmondólevelét, elénekelte a himnuszt a vezetőségnek, de még ez sem hatotta meg őket.