Negyvenéves a Delta

2004.02.05. 16:17
Vetélkedővel ünnepli a Magyar Televízió a tudományos híradó negyvenedik születésnapját.
Negyvenéves a Delta, a Magyar Televízió, egyik legismertebb tudományos-technikai műsora, s az MTV az évforduló alkalmából a vasárnapi műsorban egyéni és csapatvetélkedőt hirdetett az adásokban feldolgozott témákban.

"Nagyon ritka alkalom, hogy egy televíziós műsor a 40. születésnapját ünnepelhesse", mondta az ez alkalomból rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Montskó Éva, az MTV e műsorért is felelős művelődési főszerkesztőségének helyettes vezetője.

Hozzátette: a műsor egyik titka - amellett, hogy csak valóban tudományos értékkel bíró kérdésekkel foglalkozik, - az, hogy alaposan, de közérthetően tárja ezeket a kérdéseket a néző elé. Mint mondta: a folyamatos megújulás mellett mindig egyfajta állandóság is jellemezte a Deltát, amelynek első adása 1964. január 31-én került képernyőre. Ennek példájaként említette, hogy Bőzsöny Ferenc és Vadász Ágnes 1968 óta narrátorai a műsornak, amelynek legismertebb arca, Kudlik Júlia is évtizedeken át vezette az adásokat.

Ismeretterjesztés reklámokkal

A "hőskorra" emlékezve arról is beszélt: nemcsak a Deltában bemutatott kisfilmek, de maga a műsor is változott, fejlődött az idők során, így a színes technika - és az ezzel készült képanyag - megjelenésével párhuzamosan mondtak fokozatosan búcsút a fekete-fehér felvételeknek és stúdióbelsőnek.

Az eseményen elhangzott az is, a fénykorát a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején élő Delta nem egyszer elsőként számolt be Magyarországon a Nyugaton megjelent újdonságokról, hogy nem ritkán reklám-, vagy referenciafilmek anyagait gyúrták át munkatársai tudományos igényű ismeretterjesztő alkotásokká.