Előd
5 °C
12 °C

Negyvenéves a Delta

2004.02.05. 16:17
Vetélkedővel ünnepli a Magyar Televízió a tudományos híradó negyvenedik születésnapját.
Negyvenéves a Delta, a Magyar Televízió, egyik legismertebb tudományos-technikai műsora, s az MTV az évforduló alkalmából a vasárnapi műsorban egyéni és csapatvetélkedőt hirdetett az adásokban feldolgozott témákban.

"Nagyon ritka alkalom, hogy egy televíziós műsor a 40. születésnapját ünnepelhesse", mondta az ez alkalomból rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Montskó Éva, az MTV e műsorért is felelős művelődési főszerkesztőségének helyettes vezetője.

Hozzátette: a műsor egyik titka - amellett, hogy csak valóban tudományos értékkel bíró kérdésekkel foglalkozik, - az, hogy alaposan, de közérthetően tárja ezeket a kérdéseket a néző elé. Mint mondta: a folyamatos megújulás mellett mindig egyfajta állandóság is jellemezte a Deltát, amelynek első adása 1964. január 31-én került képernyőre. Ennek példájaként említette, hogy Bőzsöny Ferenc és Vadász Ágnes 1968 óta narrátorai a műsornak, amelynek legismertebb arca, Kudlik Júlia is évtizedeken át vezette az adásokat.

Ismeretterjesztés reklámokkal

A "hőskorra" emlékezve arról is beszélt: nemcsak a Deltában bemutatott kisfilmek, de maga a műsor is változott, fejlődött az idők során, így a színes technika - és az ezzel készült képanyag - megjelenésével párhuzamosan mondtak fokozatosan búcsút a fekete-fehér felvételeknek és stúdióbelsőnek.

Az eseményen elhangzott az is, a fénykorát a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején élő Delta nem egyszer elsőként számolt be Magyarországon a Nyugaton megjelent újdonságokról, hogy nem ritkán reklám-, vagy referenciafilmek anyagait gyúrták át munkatársai tudományos igényű ismeretterjesztő alkotásokká.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!