Angliában bemutatják Diana halálát

2007.06.05. 16:09
A Channel 4 elutasította William és Harry herceg azon kérését, hogy a Diana: The Witnesses In The Tunnel (Diana: Szemtanúk az alagútban) című, szerdán bemutatásra kerülő dokumentumfilmjéből a brit közszolgálati adó vágja ki a tíz éve elhunyt hercegnő utolsó pillanatait bemutató fényképeket, írja a Guardian.

Jamie Lowther-Pinkerton, Diana gyerekeinek személyi titkára azután írt Hamish Mykurának, a Channel 4 történelem-, tudomány- és vallásfelelősének, hogy múlt héten megtekintette a film egy kópiáját. Felszólította a csatorna vezetőségét, hogy távolítsák el az autóbalesetről készült fotókat - többek között azt, amelyen a haldokló Diana oxigént kap az őt ellátó francia orvostól -, ugyanis azok közzététele "súlyosan sértené" a két herceg édesanyjának emlékét és "az élet utolsó pillanatainak intimitását". "Ha az önök, vagy az én anyám haldokolna egy alagútban, vajon szeretnénk-e, illetve a nemzet akarná-e, hogy azt a televízió közvetítse?" - érvelt levelében Pinkerton.

Mégis bemutatja a tévé

William és Harry herceg azután hozta nyilvánosságra fenntartá, hogy a brit közszolgálati csatorna nem válaszolt kérésére.

Julian Bellamy, az adó vezetője a mai nap folyamán hivatalos közleményben jelentette be, hogy a képeket nem vágjak ki a filmből.

"Mérlegeltük a hercegek kérését, ám úgy döntöttünk, hogy a dokumentumfilm, melynek szerves részét képezik a fotók is, közérdeklődésre tartanak számot", nyilatkozta Bellamy, majd hozzátette, hogy a szóban forgó fényképek az eddigi legrészletesebb és leghitelesebb dokumentumai a balesetnek. Bellamy ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a filmben nem látszódnak majd az áldozatok, és a korábbi gyakorlathoz hasonlóan az újraélesztést ábrázoló fotó is el lesz sötétítve a kritikus helyeken.

Válasz a kritikára

Többen hangot adtak még a film bemutatásával kapcsolatos tiltakozásuknak, többek között Hugo Swire is, a Channel 4 kulturális titkára.

Múlt héten Rosa Monckton, Diana barátnője, és Katharine Witty, Mohamed Al Fayed szóvivője is azzal vádolták meg a csatornát, hogy halálfotókat használ fel a nézőszám növelése érdekében.

Bellamy válasza a vádakra az volt, hogy egyrészt nem gondolja, hogy tettével megsértené Diana emlékét, másrészt pedig a szóban forgó film semmivel sem haladja meg a korábbi, televízióban, illetve nyomtatott sajtóban megjelent riportok vizualitásának fokát.

A 36 éves Diana és a 42 éves Dodi Al Fayed, valamint sofőrjük, Henri Paul 1997 augusztusában vesztették életüket, miután Mercedesükkel elhagyták a Ritz Hotelt és a paparazzik gyűrűjében balesetet szenvedtek a párizsi Pont de l'Alma alagútban.

William és Henry herceg hivatalos közleményben tiltakoztak a holnap bemutatandó dokumentumfilm ellen.