A Tv2 beperelte a DigiTv-t

2006.05.02. 20:50
A privilegizált helyzetét féltő Tv2 nagy összegű kártérítést követel a Teszári Zoltán, erdélyi magyar vállalkozóhoz köthető fapados szolgáltatótól, mivel az a csatorna kifejezett tiltása ellenére sugározza műholdas rendszerén keresztül a Tv2 műsorát. Elkezdődött a digitális tévéháború, ami szakértők szerint hosszú távon átalakíthatja az egész televíziós piacot.

A Tv2 pert indít a DigiTv műholdas szolgáltató ellen, mivel az a csatorna álláspontja szerint engedély nélkül, jogtalanul kínálja a Tv2 műsorát programcsomagjaiban. A Tv2 nem csak a jogsértő magatartás megszűntetését, de jelentős kártérítést is követel a romániai székhelyű cégtől.

Megsértett szerzői jogok

Az ügyről szóló sajtóközleményében igen határozottan fogalmaz a csatorna, amikor kijelentik: "A TV2 eltökélt: most és hosszú távon is küzdeni fog a tartalomlopás ellen".

A Tv2 azt nehezményezi, hogy a romániai RDS-RCS konzorcium annak ellenére nem tett eleget a szerzői és szomszédos jogok védelméről szóló magyarországi törvényeknek, hogy az ORTT februárban a DigiTv-t magyarországi műsorszolgáltatónak minősítette. A DigiTv a magyar szabályozás szerint ugyanis törvénysértést követett el, amikor a Tv2 előzetes hozzájárulása nélkül kezdte meg a csatorna műsorának sugárzását, hiszen már az ORTT-hez történő bejelentésnek is alapfeltétele, hogy a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos hozzájárulások, igazolások a műholdas szolgáltató birtokában legyenek, mégpedig a műsorelosztás megkezdése előtt legkevesebb 30 nappal.

Megtiltották

"Pár hónapja folytattunk tárgyalásokat a DigiTv tulajdonosi testületével, és határozottan közöltük, hogy nem engedélyezzük a Tv2 műsorának továbbítását" - nyilatkozta az Indexnek Kereszty Gábor, a Tv2 vezérigazgatója, aki szerint a szolgáltatásait feltűnően alacsony áron kínáló szolgáltató esetleges piaci sikere gyorsítaná a sokcsatornás, digitális platform elterjedését, ez pedig egyáltalán nem érdeke a Tv2-nek.

"Országos, földi sugárzású kereskedelmi csatornaként évente több milliárd forintot fizetünk az ORTT-nek a frekvenciáért, ezért nem érdekünk, hogy egy olyan szolgáltató piaci előretörése, amely éppen arra alapozza vállalkozását, hogy a szabadon fogható csatornák, így a Tv2 mellett még több tucat adót kínál minden eddiginél olcsóbban" - tette hozzá Kereszty Gábor.

Az Index információi szerint a Tv2 a digitális technika terjedésével új üzleti modellt dolgozott ki a sokcsatornás, digitális műsorszórókkal kötendő szerződésekre, és ebben a modellben a csatorna már nem adja át ingyen a műsorfolyamot továbbsugárzásra, mint ahogy azt a kábelszolgáltatók esetében tette a kereskedelmi televíziózás hajnalán. Értesüléseink szerint a Tv2 éppen most folytat tárgyalásokat a T-Online-nal, amely már teszteli IP-tévé szolgáltatását ADSL-en, és akár fizetne is a Tv2 műsoráért.

Kérdésünkre Kereszty Gábor elmondta, hogy ha az általuk kidolgozott üzleti modell sikeres lesz, nem kizárt, hogy a megváltozott piaci helyzetre hivatkozva újratárgyalják a kábelszolgáltatókkal kötött szerződéseket, és ugyanúgy pénzt fognak kérni a műsor továbbsugárzásáért, mint ahogy azt a kisebb, tematikus csatornák teszik.

Romániában is engedély nélkül

Információink szerint a Tv2 egyelőre csak a Teszári Zoltán, erdélyi magyar vállalkozó tulajdonában lévő RDS-RCS konzorcium magyarországi műholdas szolgáltatásának vélt törvénytelenségei miatt nyújtott be keresetet, pedig a DigiTv Romániában értékesített műsorkínálatában is szerepel a Tv2. Az Erdélyben népszerű, úgynevezett magyar csomagban a Tv2 mellett szinte az összes Magyarországon fogható kereskedelmi és közszolgálati csatorna műsora megtalálható, ami szerzői jogilag azért aggályos, mert a földi sugárzású adók csak Magyarország területére vásárolják meg a filmek és sportesemények sugárzási jogait.

Az Index értesülései szerint a Tv2 tud a romániai szolgáltatás törvénysértéseiről, és a cég jogi képviselői nem tartják kizártnak, hogy ebben az ügyben is megtegyék a szükséges jogi lépéseket.

Az RTL Klub, amely szintén szerepel a DigiTv kínálatában, és amely szintén ellenérdekelt a digitális műholdas sugárzás elterjedésében, nem nyilatkozott az ügyről, de információink szerint a csatorna vezetése nem ad be keresetet a DigiTv ellen, annak ellenére, hogy a román cég velük sem kötött szerződést. Az engedékenység hátterében akár az is állhat, hogy az RTL Klubhoz is köthető IKO Kft. által működtetett Sport Klub bekerült a DigiTv kínálatába, miközben a sportcsatorna az ország jelentős részében, például a UPC-hez tartozó körzetekben egyáltalán nem fogható.

Természetesen megkerestük a DigiTv-t működtető EMKTV-t is, de ott kitartó próbálkozásaink ellenére sem találtunk senkit, aki nyilatkozott volna.

Digitális jövő

Iparági szakértők szerint az ügy hátterében az áll, hogy a DigiTv alacsony árai megbolygatták az egész televíziós és kábelpiacot, ráadásul éppen akkor, amikor a digitális platformok elterjedése elérte a kritikus szintet. A televíziós műsorszolgáltatási piacon egyre fokozódik a verseny, és az RTL Klubhoz köthető Magyar Telekom, valamint a UPC érdekeit is sértik a romániai RDS-RCS konzorcium, és a tulajdonában lévő EMKTV üzleti módszerei.

Szakértők szerint hosszútávon, a digitális platformok terjedésével a teljes televíziós piac átalakulhat, hiszen az olcsó, nem prémiumkategóriás műholdas szolgáltatások és az IP-televízió megjelenése megszűntetheti a kábelszolgáltatók kvázimonopóliumát, hiszen ezentúl egy lakásban is több, egymással versengő szolgáltatás közül lehet majd választani, ráadásul ezzel párhuzamosan a földi analóg frekvenciák egyre inkább elértéktelenednek, az országos földi sugárzású Tv2 és az RTL Klub beolvad az igen széles mezőnybe, csak kettő lesz a sok tévécsatorna közül.