Visszadobták a digitális átállás nyertesét

2008.07.07. 19:02
A digitális tévé- és rádiósugárzásra kiírt pályázat nyertesei már megvannak, de az Országgyűlés bizottsága szerint alaki- és pontszámítási hibák vannak, ezért az NHH most tíz napig gondolkozhat, hogy mit tegyen.

Az Országgyűlés illetékes ad hoc bizottsága alaki és pontszámítási kifogásai miatt átdolgozásra visszaküldi a Nemzeti Hírközlési hatóságnak (NHH) a tévés és rádiós digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére kiírt pályázat eredményére tett javaslatot - döntött a testület hétfői.

Az ülés több résztvevője szerint várhatóan még ebben a hónapban ismét a bizottság elé kerülhet az anyag.

Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. pályázott.

Az Index információi szerint azért alaki és pontszámítási hibákra hivatkozva dobta vissza az NHH javaslatát az országgyűlési bizottság, mert törvény szerint csak erre van joga. Valójában azonban a bizottságnak a végeredmény nem tetszik egyes tagoknak, bár információforrásaink közül többen is elismerték, hogy az Antenna Hungária annak ellenére kapott magas pontszámokat az eredményhirdetésen, hogy több fontos kérdésre nem válaszolt. Egyelőre nem világos, hogy milyen lobbiérdekek léptek működésbe, kiknek nem tetszik az, hogy mind a rádiós, mind a tévés pályázaton az Antenna Hungária vezet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóságnak tíz napja van arra, hogy eldöntse, jogosnak tartja-e a bizottság kifogásait, ha azután sem változtatnak az eredményen, az országgyűlési bizottság már csak bíróság előtt támadhatja meg a jelentést.

Minimum 300 millió

A pályázati kiírás szerint a nyertesek 12 évre szóló jogosultságot szereznek a digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére. A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

A kiírás szerint a pályázók ajánlatot tehetnek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj meglepően alacsony, minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.