Senki nem tudja, hogy akar-e digitális tévét

2008.10.03. 10:29
A kábelszolgáltatók konferenciáján a három legnagyobb kereskedelmi csatorna vezetői azt mondták, hogy egyelőre kétséges a földfelszíni digitális sugárzás sikere, ezért nem tudják, hogy elérhetővé akarják-e tenni műsoraikat ezen a rendszeren. Pedig már nincs sok idejük gondolkozni.

A két nagy kereskedelmi csatorna alig két héttel a végső határidő előtt még nem tudja, hogy részt akar-e venni a digitális átállásban - derült ki a Tihanyban megrendezett hatodik Kábelkonferencián és Kiállításon. A Kreatív szaklap tudósítása szerint a kábelszolgáltatóknak rendezett konferencián a Tv2 vezérigazgatója és Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese is azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, hogy anyacégeik részt akarnak-e venni a digitális földfelszíni sugárzásban.

Október 13-ig mindkét csatornának el kell döntenie, hogy fel akarnak-e kerülni az Antenna Hungária új, digitális platformjára, egyelőre azonban még elképzelésük sincs, a külföldi központban milyen döntés fog megszületni.

„Ha most nem megyünk fel, a törvény szerint örökre le vagyunk tiltva, ha pedig felmegyünk, akkor a konkurencia fejlesztését finanszírozzuk, tehát saját üzleti érdekeinkkel ellentétes lépést teszünk" - fogalmazott Várdy, utalva arra, hogy a két nagy országos csatornának 2012-ig van műsorszórási engedélye az analóg frekvenciákra, vagyis ha előbb felmennek a digitális platformra, akkor saját előnyüket adják fel, ha viszont nem, akkor lehet, hogy a jövőbeli lehetőségeikről mondanak le.

„Egy massza kellős közepén vagyunk, amiből nem látom a kiutat" - kontrázott Róbert Ákos, aki szerint mindez az értelmetlen rohanás következménye.

A Viasat3-nak, mivel eddig nem volt analóg frekvenciája, csak december 1-ig kell eldöntenie, hogy fel akar-e kerülni az új rendszerbe, de a konferencián Kocsis Attila, a csatorna vezérigazgatója egyelőre nem volt túl bizakodó.

Az Antenna Hungária pályázatában is szerepelt már ugyan a Viasat3, mint új, országos csatorna, de a két cég csak szándéknyilatkozatot írt alá, vagyis a Viasat3 még visszakozhat. De csak december 1-ig.

„Minket az érdekel, hogy konkrétan hányan fogják nézni az adott platformot. A hatósági szerződés azonban semmilyen garanciát nem tartalmaz arra, hogy van-e kilépés a platformból, ha nem sikeres. Így viszont az üzleti modell még csak nem is tervezhető" - mondta Kocsis Attila.