Gyerekek, ne féltsétek a májatokat!

2006.07.28. 13:38
A hajógyári-szigeti lemezlovasok fizetett hirdetésben nyugtatják meg a szeletelni vágyó fiatalokat, hogy nem vadászgatnak szervkereskedők a klubok környékén. A dj-k szerepzavarba kerülnek, és hol médiaelméleti oktatóként, hol rendőrségi szóvivőként nyilvánulnak meg.

A jó lemezlovas nemcsak szórakoztat, de nevel is, derült ki, amikor a Blikkben megpillantottuk az ország legsikeresebb dj-i által szignált, népokító hirdetést.

A Nyilatkozat címmel közölt felhívás témája a szervkereskedelem miatt megölt fiatalember, pontosabban az, hogy a szerencsétlenül járt, ifjú focistát egyáltalán nem a Hajógyári-szigeten ölték meg, sőt nem is ölték meg, hanem egyszerűen vízbe fulladt, a belső szervei pedig igenis megvannak. Tehát szó sincs arról, hogy esténként szervkereskedelmi maffiák válogatnának maguknak donorokat a Hajógyári-sziget bulicentrumába özönlő fess fiatalok közül. Gyerekek, ne féltsétek a májatokat!

B. Tóth László, Dj Jován, Bárány Attila és Dj Kühl társadalmi elkötelezettsége olyan magas fokú, hogy költségeket nem kímélve, egész oldalas hirdetésben szóltak a srácokhoz, a Blikk mellett például a Pesti Estben is.

A profin megfogalmazott, tipográfiájában azonban a Magyar Közlönyt idéző szöveg alapján dj Dandy, dj AndrewBoy és dj Stone köre képes lenne a lemezpakolásnál fajsúlyosabb feladatok ellátására is. A nyilatkozat egyrészt ugyanis átveszti a rendőrségi szóvivő feladatát. Felvázolja a tényeket (R. Zoltán valóban megjelent a Hajógyári szigeten, de nem engedték be, mert "ittas" volt), majd - nyilván a nyomozati adatok pontos ismeretében - eloszlatja a tévképzeteket, azaz hogy az elhalálozott fiú egyszerűen megfulladt, belső szervei pedig megvannak. Sőt a baleset bizonyíthatóan nem a szigeten történt.

A dj-k ezután bevezetik az olvasót a médiaismeret alapjaiba, lerántva a leplet a bulvárlapokról. "Sajnos az emberek többsége még nem ismeri fel, vagy túlértékeli a bulvárt, amely nem választja szét élesen a hírt, a véleményt, a kitalált történeteket, és szórakoztató céllal bár, de összezavarhatja az olvasókat, nézőket. Nyugaton az edzett olvasók már jobban elkülönítik a »sensational papers«-ek által terjesztett kacsákat és a »serious papers«-ekben olvasható híreket" - írják a klubok hercegei, és mi csak annyit tudunk a korrekt levezetéshez hozzáfűzni, hogy mindez éppen a Blikkben azért vicces.

Mint egy jó parti után, azért itt is visszatérünk a földre, a dj-k "szeretettel várnak mindenkit" a klubokban. Végezetül megnyugtatják a népet, hogy a biztonsági őrök százainak köszönhetően a Hajógyári-szigeten a "legjobban szűrt vendégkör" társaságában szórakozhatunk. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szikével, sebészmaszkban érkező vendéget sem engednek be?