Sztárdulakodás

2004.03.29. 08:18
Az a fair play, ha előre megmondom, hogy nem vagyok rajongója az ökölvívásnak, és ez nem amolyan virágos-füves hippiattitűd, mert például a háborút mindig megnézem, ha rendesen be van kamerázva, és az utóbbi időben nem panaszkodhatom - egyszerűen nem nagyon izgat fel, ha két ember verekszik, amikor nem is haragudnak egymásra. Viszont a profi bokszban is igen-igen utálom azt az übergagyi üzengetést, ami meccs előtt szokás, hogy odataszigálják a sportolót a kamera elé, az meg szegény belebüfögi a menedzserei szövegét félszívvel, hogy "letépem a zorrodat, Ülő Bika". Ja és ezekről az általános iskolás becenevekről nem is szólva, Kobra meg Tigris meg Oposszum, persze, talán túl sok amerikai repülősfilmet tetszettek nézni.

Igazi célja az, hogy még Anettkánál is hülyébb legyen. Mindenkinél.
De ez mindegy, mert a boksz állítólag népszerű sport, történelmi szükségszerűség tehát, hogy mutációiból is műsor legyen, a legegyszerűbb mutáció pedig az, ha sztárokat uszítunk egymásnak - és most képzeljék ide nyugodtan a szokásos merengést az igazi sztárok (Ludwig van Beethoven, Joszif Sztálin, Eric Cartman) és a hazai - szigorúan RTL-kötődésű - percemberkék meg realitymajmok különbségéről, fölösleges mindig leírni.

Kiváló ötlet, ragyogó koncepció, kongratulálok.

Viszont ennyi apró malőrt RTL-műsorban szerintem még nem láttunk együtt. Egy komplett bakiparádé kijönne belőle. Itt van mindjárt Dombóvári Vanda. Ez egy apró szőke, aki látszólag villáminterjúkat készít a műsor során (nyitott tenyérrel gesztikulálva, de nem ösztönösen, hanem mert azt hiszi, hogy így kell), ám az igazi célja az, hogy még Anettkánál is hülyébb legyen. Mindenkinél. Annyira hihetetlen baromságokat beszél, már ha végig bírja mondani a szövegét, hogy nem is a "ki a" kezdetű kérdést hívja elő a nézőből, hanem a "kinek a" kezdetűt. "Tombolsz, mint egy cunami, azaz forgószél?", kérdezi valakitől, és félmillió ököl zúdul a pattogatott kukoricába a magyar otthonokban, mert ugye ilyen szerkezetű kérdés nincs is vagy ne legyen egyfelől, másfelől a cunami nem forgószél. "Pasis dolog a boksz?", bájolog Zalatnainak, aki ne haragudjon, nem érti, mert nem tizenkét éves. "Kemény szavak, de kemény az ököl is, amiből származnak." Szóval érdemes figyelni, ha Vanda képernyőn van, főleg azoknak, akiknek nincs kábeltévéjük, mert országos adón ilyet nem látni máshol.

nem boksz, hanem az, amit a "dulakodás kezdődött" kifejezéssel szoktak felvezetni
Nincs a helyzet magaslatán Balázs sem, ha ennek a helyzetnek van magaslat egyáltalán. Igaz, nem is könnyű, ha csak annyi szövege van egész estére, hogy küldjenek esemestet nekünk és telefont lehet nyerni, de hát végül is az a dolga, hogy megvámolja az iszapagyú bunkó népet, annak meg sokszor kell mondani ugyanazt, hogy egyszer megértse. Azért az aranyos, hogy aszongya "Anettkára 34 százalék tippelt, Pandorára meg... azt hiszem 66, de nem látom jól, úgyhogy ez nem biztos" - hát igen, a mai világban már az sem fix, hogy az összes szavazat száz százalék, lehet kétszáz vagy ezer akár, és még az orrodat is tisztíccsa.

Ezek az anomáliák azonban eltöpörödnek a meccsek mellett. Hát persze, senki sem tanul meg egy hónap alatt bokszolni, és ha mégis beadja a derekát, akkor abból nem boksz lesz, hanem az, amit a rendőrségi hírekben a "dulakodás kezdődött" kifejezéssel szoktak felvezetni, Kokó az RTL-es szereplésein már megszokott feszengésével próbál ott sem lenni a kocsmaiverekedés-gálán; "boksz-elemeket is fel lehet fedezni", mondja sportszerűen, és ezen kívül semmi sportszerű nem is történik. Az a fura, hogy a térddel tökönrúgás kimaradt, be kellett érni elesett ember püfölésével és a magyar bokszban már kanonizált hereveréssel.

De hát miért lenne igazibb a boksz, mint a sztárok.