Leépítés a Duna Televíziónál

2008.11.14. 17:01
Minden negyedik dolgozót kirúgják a műholdas közszolgálati csatornától. A gazdasági világválságra nem lehet fogni a leépítést.

Száz embert küldenek el a gazdasági világválságra hivatkozva a Duna Televíziótól az Index információi szerint. A külföldi magyarokat megcélzó közszolgálati csatornánál több mint négyszázan dolgoznak jelenleg, a leépítés így minden negyedik munkavállalót érint.

A Duna Televízió nem akart válaszolni a leépítésre vonatkozó kérdéseinkre, így arra sem, hogy tényleg a gazdasági világválság negatív hatásaira hivatkozva küldenék-e el az embereket. Cselényi László, a közszolgálati televízió elnöke emailben csak annyit nyilatkozott, hogy a kuratórium elnöksége kötelezné a menedzsmentet a karcsúsításra, ám ezt halogatják még, mert elképzelhető, hogy a trend megfordul, és arra lehet kérni a munkáltatókat, hogy a gazdasági világválság negatív hatásainak ellensúlyozásaképpen tartsanak minél több munkavállalót a munkahelyén.

A gazdasági világválsággal amúgy is nehezen lehetne magyarázni a leépítést egy olyan cégnél, amely állami támogatásból él, reklámbevételei a teljes éves költségvetéshez viszonyítva elenyészőek. Úgy tudjuk, hogy a leépítés valódi oka, hogy ma a világválság súlyosbodása előtt, az év első három negyedévében közel négyszázmilliós veszteséget termelt ki a csatorna.

Emiatt felmerült, hogy a leépítés mellett esetleg megszűntetik, vagy legalábbis szüneteltetik a tévé másik adójának a Duna Autonómiának a műsorát is.