Ősztől digitálisan tévézhetünk

2008.01.23. 17:19
Valószínűleg csak az Antenna Hungária indul majd a digitális földfelszíni sugárzásra kiírt tenderen, de az NHH azért bizakodik. Akár 300 millióért nyerni lehet az évtized egyik legfontosabb tenderén, ellenben még idén el kell indulnia a szolgáltatásnak.

Már most nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a következő karácsony egyik slágerterméke a tévé lesz, mert ha minden a Nemzeti Hírközlési Hatóság tervei szerint alakul, addigra az ország harminc-negyven százalékán lesz digitális műsorszórás. A digitális átállás menetrendje már tisztán látható, mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke. Szerdától megtekinthető a pályázati kiírás, a kritikákat február 6-12 között hallgatják meg, ezután véglegesítik a kiírást és megjelenhetnek a pályázatok. Augusztusban a nyertes pályázóval megkötik a 12 évre szóló szerződést, majd egy hónapon belül elindulhat a szolgáltatás.

Tévé mindenkinek

A régi analóg tévék a digitális jelet csak dekóder segítségével tudják értelmezni, ez az eszköz 5-10 ezer forintba kerül. A modern laposkijelzős tévék nagy részét beépített DVB-T tunerrel szállítják, de a digitális műsorszórás egyik legfontosabb célcsoportja valószínűleg nem költ ilyen drága eszközökre. Jelenleg a háztartások több mint 70 százalékában van kábeltévé vagy digitális műholdas szolgálatatás, a fennmaradó 30 százalék az ország lakosságának legszegényebb rétegéből kerül ki. A digitális földfelszíni sugárzás meg fog küzdeni a mostani kábeltévékkel, sőt az iptv-vel, de a legszegényebbek ezentúl sem a minőségre, hanem az árra lesznek érzékenyek.

Persze ez a probléma még nem idén, csak 2012-ben lesz majd égető, hiszen addig egymás mellett működik majd az új digitális és a régi analóg rendszer, vagyis a szobaantennát még öt évig nem muszáj majd lecserélnünk.

A szolgáltatás egyik legfontosabb célja több, a jelenlegi három helyett legalább öt ingyenes csatornához juttassa azokat, akik most csak szobaantennával tudnak tévézni. Sokan valószínűleg még a dekódert sem tudnák egy összegben kifizetni, de a pályázat előírja, hogy havi hatszáz forintos részletfizetéssel is elérhetővé kell tenni a készüléket. (A szociális érzékenységéről nem éppen híres Egyesült Államokban ugyanakkor negyven dollárral támogatják a dekódert vásárlókat).

Még idén

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni televíziós műsorszórásnak kettő multiplexen még 2008-ben be kell indulnia, és a pályázó döntheti el, hogy a harmadikon DVB-H szabványú mobiltévé-szolgáltatást akar-e indítani, vagy ehelyett inkább több hagyományos tévécsatornát tesz elérhetővé. A pályázat kiírásban kötelezőként szerepel egyébként majd még egy rádiós multiplex üzemeltetése is, amelyet szintén idén kell elindítani, kérdés azonban, hogy ez a szolgáltatás menyire lesz versenyképes, ugyanis a szabályozás az analóg rádiós frekvenciák lekapcsolását a távoli jövőbe tolta ki, csak akkor kell leállítani az analóg rendszereket, ha a lakosság 75 százaléka rendelkezik majd digitális rádióadások vételére alkalmas készülékkel. Ez az arány jelenleg nulla, hiszen nem kapható kereskedelmi fogalomban digitális rádió, de amúgy is irracionális a szám, hiszen a lakosság 75 százalékának analóg rádiókészüléke sincsen.

A digitális tévé nemcsak több ingyenes csatornát nyújt, de emellett a képminősége is jobb, mint a jelenlegi analóg tévéé, és számos kényelmi funkciót kínál, például elektronikus műsorújságot. Ráadásul a rendszer lehetővé teszi a nagyfelbontású (hd)tévécsatornák sugárzását is, így ha minden jól megy, illetve akár jobban, mint a tervek, akkor a pekingi olimpiát már ilyen minőségben élvezhetik majd az m1-et digitális rendszeren fogó nézők. De a köztársasági elnök újévi köszöntőjét már biztosan.

Egy jelölt?

Sok jel arra utal, hogy egyedül az Antenna Hungária indul a pályázaton. Az NHH szeretné, ha sokan indulnának a pályázatra, de felkészültek arra is, hogy kevés lesz az érdeklődő, ezért elég sok minimum kötelezettséget írtak elő.

A pályázatból úgy tűnik kizárják azokat a szolgáltatókat, amelynek előfizetői a televíziós műsorterjesztési piacon - a digitális tv műsorszóró hálózaton végzett műsorterjesztés kivételével - meghaladja a 300 ezret (UPC és T-csoport tehát úgy néz ki nem pályázhat), illetve azokat amelyek a 1996 évi rrtv. törvény hatálya alá tartozó, Magyarország területére irányuló műsorszórást végeznek. (UPC kétszeresen kiesik).

Bár csak öt csatorna lesz kötelezően ingyenes, könnyen elképzelhető, legalábbis az NHH szerint, hogy a többi adó is ingyen elérhető lesz. Pataki Dániel elmonda, azokban az országokban sikeres a platform, ahol a szolgáltatás ingyenes, és olcsó a dekóder. Persze lehet, hogy a jövőben, amikor még két multipex beindul, az új csatornákért már fizetni kell majd, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy multiplexek üzleti modellje egyelőre nem alakult ki, de a legtöbb csatorna elzárkózik az elől, hogy ő fizessen a továbbításért, sőt, ahogy a kábelszolgáltatók esetében, inkább havi díjat vár azért, hogy műsora bekerül a rendszerbe. Ez pedig arra utal, hogy a digitális földefelszíni sugárzás inkább a kábeltévének jelent majd konkurenciát, a szegényebbeknek be kell majd érniük a közszolgálati adókkal. Már ha lesz pénzük dekóderre.

A pályázati kiírásban új elem, hogy nem írják elő, milyen tömörítési eljárást kell használni. A pályázó dönthet úgy, hogy az adásokat a régebbi és olcsóbb mpeg2 formátumban kódolja, de a pályázat elbírálásánál plusz pontot ér majd a modernebb mpeg4 használata, és ugyanígy plusz pontot ér, ha lesznek mobiltévés csatornák. Korábban a kormányzat hangsúlyozta, hogy nem akarja, hogy az elavult technológiát használó mpeg2-es dekóderek lerakata legyen az ország.