Üzleti valóságshow-t indít az RTL Klub

2006.01.16. 14:37
Az Ecopolyban jó ötletekre adnak majd óriási pénzeket valódi milliárdosok. Csányi és Demján még hezitál, hogy részt vegyen-e.

Új üzleti valóságshow indul az RTL Klubon. Az Ecopoly című, a tervek szerint nyolc epizódból álló "business-reality" sorozat azoknak kíván kitörési lehetőséget biztosítani, akik meglehetősen nehezen jutnának hozzá üzletük beindításának forrásaihoz. Az Ecopoly két alappillére a műsorba jelentkező vállalkozók és a zsűri, aki megítéli az egyes ötleteket, ideákat, találmányokat, fejlesztéseket.

Az Ecopolyba olyan embereket keres a csatorna, akik rendelkeznek valamiféle újszerű elgondolással, termékkel, vagy innovációval, olyasmivel, ami Magyarországon még nem szerepel, vagy nincs benne a köztudatban.

Az öttagú zsűribe olyan sikeres magyar vállalkozókat, milliárdosokat ültet az RTL Klub, akik saját bevallásuk szerint ötletük, termékük, tehetségük, találmányuk által tettek szert komolyabb vagyonra és akár ismertségre is. A csatorna által kiadott sajtóközlemény szerint az RTL Klub "hiteles embereket igyekszik meghívni, akik szinte a semmiből építették fel egzisztenciájukat és tettek szert komoly presztízsre és megbecsülésre az üzleti életben".

A zsűritagok feladata lesz megítélni, hogy az adott epizódban szereplő 7-10 üzleti ötlet közül melyik az, amelyik életképes, melyiknek van létjogosultsága ma Magyarországon.

Nincs műsorvezető

A műsor készítőinek reményei szerint kemény hangvételű, feszültségekkel teli valóságshow célja, hogy a zsűritagok maguk teremtsék meg a lehetőséget az adott vállalkozó pénzügyi hátterét.

"Ezért a műsor gyakorlatilag egy igazi tárgyalási szituáció szimulálását jelenti, amelynek végén a zsűritag, vagy tagok valós üzletrészt szereznek egy cégben, vagy jogot vásárolnak egy találmányban. Ha a jelölt nem elég határozott könnyen elveszítheti a többségi részesedését saját üzletében csak azért, hogy azt megvalósulni lássa. Amennyiben kemény tárgyalópartnerrel találják szembe magukat a zsűritagok, heves vita is kialakulhat az árakról, a befektetett összeg nagyságáról és a tulajdoni hányadokról" - áll az RTL Klub sajtóközleményében.

A műsorban az egyes prezentációk lineárisan követik egymást. Mivel a stúdiótérben csak az öttagú zsűri és a jelölt tartózkodnak majd, nem lesz műsorvezető, a zsűritagok feladata, hogy leállítsák, kiküldjék, vagy marasztalják a jelentkezőt. A cél az, hogy minden adásban legyen legalább egy szereplő, aki sikerrel jár, azaz megszerzi a kért összeget.

A zsűritagok vállalják, hogy az általuk felajánlott összeget valóban a megismert vállalkozásra fordítják, de mi ebben a tekintetben csak közvetítői szerepet játszunk, azaz a show keretei közt platformot biztosítunk az ideák és a pénz találkozására. Minden ezen túlmenő részletet a felek egyeztetnek egymással.

Milliárdosokat keresnek

Az Index információi szerint a lehetséges zsűritagok közt van többek közt Demján Sándor, a Trigránit RT. elnöke, Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója, Szeremley Huba borász, vagy éppen Bojár Gábor, a Graphisoft tulajdonosa. Az RTL klubbal eddig Zoób Kati divattervező, illetve Lázár Vilmos a CBA-üzletlánc elnökhelyettese szerződött le, ők már biztos részt vesznek a márciusban induló valóságshow forgatásán.

Az Ecopoly tavasztól hetente egyszer jelentkezik majd az RTL Klub műsorán az esti főműsoridőben. A műsor a csatorna közlése szerint saját fejlesztés, de hasonló üzleti valósgshow-k már nagy sikerrel futottak az Egyesült Államokban, Angliában és például Kínában is.