Vissza kéne állítani és megemelni a tévédíjat?

2006.09.11. 17:09
Nem tiszta, hogy ki hívta meg a német közszolgálati médiumok anyagi forrásaival foglalkozó testület elnökét, de a lényeg, hogy itt van, és a tévéelőfizetési-díj visszaállításáért kampányol.
Veszélyesnek nevezte a Magyar Televízió pillanatnyi helyzetét Rainer Conrad, a németországi közszolgálati médiumok anyagi forrásaival foglalkozó testület (KEF) elnöke egy hétfői budapesti, az előfizetői díjon alapuló német rendszerrel kapcsolatos sajtóbeszélgetésen.

Most ki hívta meg?

A közszolgálati médium meghívására Magyarországon tartózkodó szakember elmondta, hogy "több dokumentumot is olvasott arról, hogyan alakult ki ez a helyzet", a megjelent újságírók kérdésére azonban nem kívánta közölni, mely dokumentumokból tájékozódott a kérdésben.

"Nem rajtam múlik, kivel találkozom, magyarországi programjaim nagyrészt az MTV szervezte " - közölte Rainer Conrad arra a kérdésre válaszolva, hogy az MTV vezetője mellett miért nem tárgyal látogatása során más közszolgálati médiumok, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) képviselőivel, médiapolitikusokkal.

Mindez észben ellentétben áll a köztévé eddigi álláspontjával, hiszen az MTV vezetése többször határozottan cáfolta, hogy az európai közszolgálati médiumokat tömörítő EBU nemrég leköszönt elnökének Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz írt levelével kirobbant botrány teljesen független az intézménytől, az MTV rossz állapotáról szóló jelentéseket és a köztévé politikai megszállása ellen tiltakozó leveleket sem az MTV sugalmazta.

A német példa

A Német Nagykövetség szervezésében tartott sajtóreggelin Rainer Conrad a német közmédiumok finanszírozásának és felügyeletének rendszerét is felvázolta, mintegy megmutatva az MTV-finanszírozás rendezésének egyik lehetséges alternatíváját.

A német közszolgálati televíziós és rádióadók évente nyolcmilliárd eurót meghaladó büdzséből gazdálkodnak. Az összeg legnagyobb része a magyar médiatörvényben is szereplő, de a Medgyessy-kormány első döntéseként megszűntetett lakossági díjakból származik, ezt a német közszolgálati csatornáknál még kiegészítik a hirdetésekből származó bevételek, melyek a büdzsé körülbelül nyolc százalékát fedezik.

Jelenleg Németországban a tévé- vagy rádiókészülékkel rendelkezőknek is egységesen díjat kell fizetniük, függetlenül attól, hogy igényt tartanak-e a közszolgálati adókra, vagy csak a privát tévékre fizetnek elő. A havi díj a csak rádióval rendelkezők esetében 5,52 euró, azaz körülbelül 1550 forint, a tévével felszerelt háztartásoknak pedig 17,03 euró, vagyis körülbelül 4700 forint, de kedvezmény is van: a tévé és rádió díja együtt is csak 17,03 euró. Mielőtt a Medgyessy-kormány 2002-ben eltörölte a tévédíjat, 670 forintot kellett a magyaroknak fizetniük havonta.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Berlinben élnek a leghanyagabb adófizetők, ott csak a lakosok 77 százaléka fizetett, míg egy bajor kisközség 100 százalékos díjbefizetéssel tűnik ki. Magyarországon 2001-ben a lakosok 28 százaléka fizetett csak tévéelőfizetési-díjat.