Bukott filmek fesztiválja az Emmy?

2004.09.21. 13:37
A tévés Oscar-díjként emlegetett Emmy támadói azt állítják, a tévézők legtöbbje azt sem tudja, kik a díjazottak, a kitüntetett filmek nézettsége ugyanis még a gálaközvetítését sem éri el.
Miközben a televíziós világ egy része ünnepli az 56-dik alkalommal kiosztott Emmy nyerteseit, egyre több a kritikus hang. Az idei díjátadót ugyanis alig kétmillióval nézték többen, mint a mélypontnak számító 1990-es évben. A csekélynek számító tizennégymillió néző egyes elemzők szerint annak köszönhető, hogy a díjak legtöbbjét kábeltelevíziók által sugárzott műsorok kapták.

Ki a fene az?

"A díjak több mint a felét olyan műsorok vehették át, amelyeket a tévénézők legfeljebb harminc százaléka láthat" - nyilatkozta a Washington Postnak egy résztvevő.

Jellemző a helyzetre, hogy miután Elaine Stritch átvette az elismerést az HBO-n bemutatott, és mindössze 400 ezres nézőszámot produkáló, "Elaine Stritch: At Liberty" című zenés műsoráéért, a Los Angeles-i gála egyik résztvevője a tévében is hallható módon felkiáltott: "Ki a fene az az Elaine Stritch?!"

A huszonhét kiosztott Emmy-szobrocskán tizenhárom műsor osztozott. Ezek közül mindössze egynek volt nagyobb a nézettsége a díjátadó közvetítéséénél. Ez az egy a legjobb varieté és zenés program kategóriában díjazott februári Oscar-gála volt, a maga negyvennégymillió nézőjével.

A kritikusok uralma

A többi díjazottat kedvelték a kritikusok, a nézők azonban kevésbé voltak lelkesek. Az Angels in America című, AIDS-betegekről szóló sorozat (Al Pacino és Maryl Streep főszereplésével) több díjat kapott, mint az eddigi rekorder, a kilenc Emmyvel jutalmazott, 1977-es Gyökerek. Miközben a film nyitó részét négymillióan, a későbbieket pedig már csak hárommillióan nézték.

A négy díjjal is jutalmazott, nálunk is futó Maffiózók átlagos nézettsége tízmilliós volt. Kitüntették még a Szex és New York főszereplőjét, Sarah Jessica Parkert, annak ellenére, hogy sokan fanyalogtak: az idén tavasszal véget ért sorozatot átlagosan alig 6,4 millió amerikai követte, és a legnézettebb befejező rész is csak 10,6 millió embert érdekelt.

Bukott sorozatok

A Frasier sorozatban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját kapta vígjáték kategóriában Kelsey Grammer. A legjobb drámai sorozat férfi főszereplőjeként James Spader vehetett át díjat, pedig a The Practice című sorozatot az ABC le is vette műsoráról, mivel nézettsége a kritikus kilencmillió alá csökkent.

A reality showba oltott vetélkedők versenyében a The Amazing Race című CBS-produkció olyan vetélytársakat győzött le, mint a Survivor, a popsztárkeresős American Idol vagy az extrém ingatlanmilliárdos Donald Trump műsora, a The Apprentice.

Fontosabb díjak

Legjobb sorozat: Maffiózók (HBO)
Legjobb komédiasorozat: Arrested Development (FOX)
Legjobb férfiszínész: James Spader, The Practice (ABC)
Legjobb színésznő: Allison Janney, Az elnök emberei (NBC)
Legjobb komikus színész: Kelsey Grammer, Frasier (NBC)
Legjobb komikus színésznő: Sarah Jessica Parker, Szex és New York (HBO)
Legjobb női mellékszereplő: Drea de Matteo, Maffiózók (HBO)
Legjobb komikus női mellékszereplő: Cynthia Nixon, Szex és New York (HBO)
Legjobb férfi mellékszereplő: Michael Imperioli, Maffiózók (HBO)
Legjobb komikus férfi mellékszereplő: David Hyde Pierce, Frasier (NBC)
Legjobb tévéfilm: Something The Lord Made (HBO)
Legjobb realityvetélkedő: The Amazing Race (CBS)