Műsoridőt adna az MTV az erdélyi magyar tévének

2006.02.13. 09:28
Már 300 millióba került, még sincs Erdélyi Magyar Televízió. Az MTV most egy órát adna az erdélyieknek esténként, persze az m2-n.
A Magyar Televízió felajánlja napi egyórás műsoridejét az Erdélyi Magyar Televízió beindítására, erről a közszolgálati intézmény küldöttsége megbeszéléseket folytatott a hétvégén Marosvásárhelyen Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével is.

Erről az ajánlatról először még Kolozsváron tájékoztatta a Szabadság című napilap szerkesztőségét Peták István, a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumi Elnökségének tagja, Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója, valamint Csermák Zoltán, az MTV PR vezetője. Itt jelentették be: Rudi Zoltán, az MTV elnöke felhatalmazása alapján szándékukban áll az erdélyi magyar televízió beindítását azzal segíteni, hogy felajánlanak hozzá napi egyórás műsoridőt az m2-n, mégpedig a romániai idő szerinti fő műsoridőben, este 7 és 8 óra között. Ez később két-három órára is bővülhetne mindaddig, amíg a műsor nem lesz képes önállósulni, saját hullámhosszon is sugározni.

A Magyar Televízió ezt a műsoridőt ingyen biztosítaná. Egyebek közt azt reméli, hogy ezáltal több romániai kábeltelevízió kínálatába is bekerülne az m2. Javaslatukat az MTV képviselői később ismertették Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével is Marosvásárhelyen.

Markó Béla az MTI érdeklődésére közölte: az ajánlat megvitatására nemsokára összeül az erdélyi televízió létrehozását vállaló Janovics Jenő Alapítvány (JJA) kuratóriuma. Nagy Zsolt, az alapítvány elnöke az MTI kérdésére emlékeztetett: korábban is felmerült az a lehetőség, hogy akár a Magyar Televízióban, akár a Duna televízióban működhetne "ablakként" az erdélyi televízió, de akkor a kurátorok az önálló televízió létrehozása mellett döntöttek. Úgy gondolták ugyanis, hogy a csupán részműsoridőben működő televíziónak nehéz lenne igazi erdélyi arculatot adni. Arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartaná-e ezt a most felajánlott megoldást, a miniszter közölte: erről csakis az alapítvány kuratóriuma dönthet.

Már 300 millióba került

Az erdélyi magyar televíziót kereskedelmi tévéadóként hoznák létre Erdélyben a Medgyesy Péter kormánya által megajánlott kezdeti 300 millió forinttal, az erdélyi magyarságról, az ottani magyarságnak szólna. Az MTV felajánlása a saját frekvenciával még nem rendelkező, leendő adó életre hívását segítené elő. Számítások szerint a pénz elegendő lenne a legalapvetőbb felszerelések beszerzésére, és mintegy másfél évig a működtetésre is, ésszerű gazdálkodás alapján.

Az erdélyi magyar televízió megalapításán fáradozó Janovics Jenő Alapítványnak átutalt 300 millió forint felhasználásáról korábban az az elképzelés született, hogy azt szétosztják a már működő erdélyi stúdiók, műhelyek között mindaddig, amíg előrelépés nem történik az ügyben. Az MTV színrelépése azonban változást hozna az ügyben, hiszen a pénzt eredeti rendeltetésének megfelelően lehetne felhasználni.

A műsor a jelenleg műholdas közvetítésű m2 teljes szórási körzetében látható lenne, tehát nemcsak Romániában, hanem egész Közép-Európában. A használatra átengedett műsoridőt az erdélyi stúdióknak, műhelyeknek kellene megtölteniük tartalommal, ami viszont már az erre hivatott alapítvány vagy egy e célra létesítendő cég feladata lenne.

A magyarországi és romániai közszolgálati műsorokat Erdélyből tudósító jelenlegi tévés műhelyek eleve bekapcsolódhatnának az új műsor munkájába. A helyi munkatársaknak az MTV a tervek szerint szakképzést is nyújtana.