Kávézós rádió az Est FM helyén

2002.12.18. 15:12
Kávézós, beszélgetős mediterrán rádióként jellemezte az Est FM helyén induló adót a főszerkesztő. A hallgatóbarát rádió nem nézi majd le közönségét, és lesznek Nagy Nevek is, de még nem tudni kicsodák.
Radio Cafeként folytatja működését a jelenleg Est Rádió néven sugárzó budapesti rádióadó. A névváltozás az adó hangvételének változását jelzi - mondta Alpári László, megbízott főszerkesztő. A rádiónak ugyanis nem az feladata, hogy forradalmat csináljon - tette hozzá - hanem hogy ajtót nyisson.

Ennek szellemében a "Radio Cafe tágabb közönséghez, és egyszerűbb megfogalmazással" kíván szólni, mint a rétegkultúrára szakosodott elődje. Nem elefántcsonttoronyból akarunk lebeszélni a hallgatókhoz - fogalmazott Alpári - célunk, hogy olyanok is hallgassanak, akik nem affinisek a magas kultúra iránt.

Az új adót, jellegében leginkább fiatalos hangvételű Bridge rádióként jellemezte kérdésünkre a megbízott főszerkesztő.

Alpári László elmondta, hogy szeretnének a médiából már ismert személyiségeket meghívni műsorvezetőnek, mintegy arcot adva ezzel a rádiónak. Neveket azonban még nem említett, annyit lehet tudni, hogy tárgyalásokat folytatnak a TV2-vel és a Sziget Kft.-vel. Terveik szerint a rádió képviselné továbbá a Sziget rendezvényeit is, a fesztivált, a Hysteriát, a Parádét és a Volt fesztivált.

Az új műsorkoncepcióban helyet biztosítanának a rétegműfajok közönségsikerre számító, érthető darabjainak is. Nem változtatnak viszont az 51%-os szövegarányon, annál is inkább, mivel ez számukra az ORTT szerződésben rögzítve van.

Kádár Tamás, a rádiót megvásárló Mocca Mogul Kft. másik tagja kiemelte, hogy a váltásra azért is szükség volt, mert "az a vonal, amit az Est FM képviselt, gazdaságilag nem térült meg, finoman szólva".

Mint arról már beszámoltunk, a Pesti Est Kft. és a Mocca Mogul által 60:40 százalékban tulajdonolt Est FM megvásárlására szeptemberben írtak ki pályázatot. Az új tulajdonos végül a többek közt Alpári László kezében levő kisebbségi tulajdonos lett. A rádió 2002 december 31-ig használhatja az Est nevet.

A rádió gazdaságilag is beolvad a tulajdonosok média- és reklámvállalkozásainak rendszerébe, az Edison csoportba. Ők értékesítik majd a reklámokat és szervezik a promóciót. Bár a rádió január elején elindul, februártól várható, hogy felépül a teljes, tervezett műsorstruktúra.