Sushi Train és Bizek Emi a magyar dalfesztiválon

2005.03.01. 16:40
Jövő hét vasárnap, március 13-án a Magyar Televízió élő műsorában dől el, hogy hét év kihagyás után ki képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Tizenkét produkció indulhat az Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőjén, melyek közül a március 13-i, élőben közvetített budapesti gálán választhatja ki a közönség és a zsűri azt az egyet, mely a nemzetközi döntőn képviselheti Magyarországot. A szakmai zsűri harminchat pályamunka közül választotta ki az indulókat. A versenybe olyan - legfeljebb három perc hosszúságú - dalokkal lehetett nevezni, amik 2004. október 1-je előtt nem jelentek meg kereskedelmi forgalomban. A nevezés feltétele volt az is, hogy az előadónak korábban már jelent meg kiadványa olyan hanglemezkiadó cégnél, ami tagja a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének.

Ötödik nekifutás


A tizenhat éves Lola
Az Eurovíziós Dalfesztiválnak utoljára 1998-ban volt magyar résztvevője, abban az évben Charlie indult, aki szerény négy pontot gyűjtött be. Magyarország először 1994-ben vett részt a versenyen, amikor Bayer Friderika negyedik lett. Az idei lesz az ötödik részvételünk. A Magyar Televízió élőben közvetíti az Eurovíziós Dalverseny középdöntőjét május 19-én, és döntőjét május 21-én Kijevből.

A magyar döntő versenyzői között találkozhatunk ismert nevekkel, mint például Mester Tamás, a Crystal, Baby Gabi és Lala vagy Judy, illetve kevésbé ismertekkel, mint a Sushi Train, a Melody Island vagy Bizek Emi. A legfiatalabb induló a tizenhat éves Lola, bár neki régre visszanyúló szakmai múltja van, hiszen azon kívül, hogy 1998-ban a Népstadionban ő énekelte a Himnuszt az Atlétikai Európa-bajnokságon, 2001-ben már nagylemeze is megjelent, Ditti néven.

Szép ez a világ

Az elődöntőn szereplő dalok a következők lesznek:

Melody Island - Eltűnt álom
Sushi Train - Húzz közel
Lola - Szerelem
Mester Tamás - Szabadítsd fel
Crystal - Összetört a szívem
Acapulco - Szép ez a világ
NOX - Forogj világ
Karányi - Álomszép
Ambrus Rita - Együtt
Baby Gabi és Lala - Van egy kulcs
Judy - Holnaptól
Bizek Emi - Túl az út felén