Magyar Euronewst akarnak

2008.06.05. 10:06
Hegyi Gyula, az MSZP EP-képviselője az Európa Parlament kulturális bizottságának ülésén kiállt amellett, hogy az Euronews magyarul is sugározzon, foglalkozzon a kelet-európai országok híreivel, és egyébként is, párizsi kvázi magántévéből legyen európai hírcsatorna.

Magyarul is sugároznia kellene az Európai Unió finanszírozta Euronews tévécsatornának - jelentette ki az Európai Parlament kulturális bizottságának ülésén Hegyi Gyula (MSZP).

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a képviselő elfogadhatatlannak mondta, hogy az európainak nevezett csatorna nem sugároz magyarul, miközben az arab és orosz program után immár ázsiai nyelveken is terveznek adásokat.

Azt is szóvá tette, hogy a hírek és kulturális ajánlók túlnyomó többsége néhány nagy nyugati országgal foglalkozik. Philippe Cayla, az Euronews francia elnöke azzal érvelt, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés ahhoz, hogy az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén sugározni tudjanak.

Hegyi szerint az Európai Bizottságot is felelősség terheli azért, hogy az Euronews "párizsi kvázi magántelevízióból valódi európai csatornává váljon".