Nem indul Magyarország a 2006-os Eurovíziós Dalversenyen?

2005.12.09. 20:14
A tavaly ötvenéves fennállásást ünneplő versenysorozatban Magyarország 1994 óta indít előadóművészeket, tavaly a Nox együttes 12. lett. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a 2006-os athéni fesztiválon nem énekel senki majd magyarul.

Az esctoday.com értesülése szerint nem lesz magyar fellépő az 51. Eurovíziós Dalversenyen, amit Athénben rendeznek, így 2006-ban nem hallhatnak majd az európai tévénézők magyar dalt a nemzetközi fesztivál élő tévéközvetítésén. Az információt az eddigi nevezések is alátámasztják, mivel a biztosnak tűnő indulók között nincs magyar név.

Az esctoday.com egy félhivatalos honlap, a német ogae.de hírfórumában olvasható értesülésére hivatkozik, a német oldalon egy bizonyos Marco Brey azt írja: "a magyar televízió ma hírül adta, hogy Magyarország nem vesz részt a 2006-os eurovíziós dalversenyen. A döntés okairól egyelőre nem adtak felvilágosítást." Marco Brey hétfőre ígér további tájékoztatást.

A 2005-ös győzelem után a Görögország rendezi a következő versenyt, a nemzeti elődöntők után a fináléba került produkciók az athéni olimpiai stadion kosárlabdacsarnokában mérettetnek meg 2006. május 18-án (elődöntő) és 20-án (döntő), jelentette be korábban az ERT görög televízió. Az első Eurovíziós Dalversenyt 1956-ban rendezték 14 ország részvételével a svájci Luganoban.

A tavaly ötvenéves fennállásást ünneplő versenysorozatban Magyarország többször is képviseltette magát a Nox együttes, Szulák Andrea, Delhusa Gjon, Szigeti Csaba, a V.I.P. együttes vagy Charlie révén. A legsikeresebb a magyarként elsőként debütáló Bayer Friderika volt, aki az 1994-es dublini versenyen a negyedik helyezést érte el, "Kinek mondjam el vétkeimet" című dalával. A legfájóbb bukás a nagy reménységként induló Charlie nevéhez fűződik, aki a sereghajtók között fejezte be a versenyt. Hét év kihagyás után a Nox együttes tavaly tizenkettedik lett, a 2005.május.21-én rendezett kijevi döntőt leginkább a BBC-s műsorvezető "cigányozása" tette emlékezetessé.

A verseny magyar honlapján (amit a versenyzőket delegáló Magyar Televízió üzemeltet) nincs információ a 2006-os versenyről. Az Index péntek esti megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták az értesülést a Magyar Televízó illetékesei.