Himalája TV

2002.10.21. 11:33
Durvul a műfaj. A valóságshow-k sztenderd, népi változatai után előbb politikai pályára küldik a versenyzőket, most pedig bele a susnyákba. Extrém tévé extrém arcoknak.
Nem ismernek határokat a valóság show producerek: egy amerikai kábeltársaság olyan versenyzőket keres, akik különböző extrém túrák után egyenesen a Mount Everestnek vágnának neki - természetesen csinos pénzösszegért cserébe.

Az Outdoor Life Network nevű televíziós társaság készülő sorozatában olyan szélsőséges vidékeken kell keresztülvágniuk a résztvevőknek, mint az afrikai Kalahári sivatag, a borneói rengeteg vagy az izlandi jéghegyek. A végső cél a világ teteje.

A televíziós társaság 50 megfelelően képzett versenyzőt választ ki, ám végül csak 12-en vághatnak neki a világ legmagasabb pontjának. "A kaland hírnökei" című műsor nyertesének jutalma 250 ezer dollár (62 millió forint). A program már csak azért is izgalmas lesz, mert a több mint ezer sikeres hegymászó mellett akadtak szép számmal olyanok is, akik életüket vesztették a Mount Everest megmászása során.

Űrtrip - mindig magasabbra

Az amerikai csatorna műsora természetesen csak egyike a mind magasabbra törő extrém valóságshow-k hosszú sorának. Nemrég a brit ITV1 'Túlélő' című műsorában követhették a nézők, hogyan boldogulnak a jelentkezők egy lakatlan szigeten. Egy orosz társaság pedig legutóbb bejelentette, hogy a nyilvános vetélkedőjének nyertese jegyet kap a Nemzetközi Űrállomásra.

Más extrém területek - például a politika - sem kerülik el a tévés producerek tekintetét. Argentínában hamarosan elindítanak egy olyan kiszavazós tévéshow-t, melynek szereplői valódi közéleti posztokra - köztük képviselői mandátumra - pályáznak. Az HBO még ezen is túlmegy: a 2012-es elnöki választáson saját jelöltet indít, akinek kampányát és magánéletét nap mint nap közvetítik majd a kábelcsatornán.