Leállította börtönkísérletét a BBC

2002.01.28. 15:07
Egy pszichológusokból álló csoport javaslatára két nappal a hivatalos menetrend vége előtt leállították a BBC műsorának felvételét, melyben a hírhedt stanfordi börtönkísérletet rendezték újra.
Brutális módon visszaéltek hatalmukkal
A kaliforniai Stanford egyetemen 1971-ben végzett kísérletben önkéntes diákok részvételével azt vizsgálták, hogy hogyan viselkednek az emberek szimulált börtönkörülmények között. A vizsgálatra felvett 24 fiatalembert fej vagy írás alapon osztották be két csoportba: börtönőröknek vagy foglyoknak. A szabadkezet kapott börtönőrök néhány nap elteltével brutális módon visszaéltek hatalmukkal, a foglyok némelyike pedig maradandó pszichikai sérülést szenvedett, ezért a kísérletnek hat nap után véget kellett vetni.

Jól sikerült idegjáték

A hatalom természetére rávilágító kutatás most felkeltette a média érdeklődését is. A mérsékelt hangneméről ismert BBC tavaly hirdette meg a felvételit A kísérlet című dokumentumfilmjére, melyben a stanfordi szituációt és a Survivor-sorozat elemeit készültek összegyúrni. A producerek semmit nem bíztak a véletlenre: két neves pszichológus mellett egy független etikai bizottságot is felkértek a műsorban szereplők pszichikai és fizikai állapotának ellenőrzésére.

A hírek szerint éppen ez a bizottság javasolta a nyolcadik napon, hogy állítsák le az eredetileg tíznaposra tervezett kísérletet. Bár a tizenöt résztvevő egyike sem szenvedett maradandó testi vagy lelki sérülést, a hírek szerint a foglyok komolyabb stressznek voltak kitéve a felvételek során.

Önkéntes "börtönőr" a Stanford-kísérletből
Philip Zimbardo, az egykori Stanford-kísérlet vezetője már a hirdetés közzétételekor élesen kikelt a műsor ellen. "Csodálkozom, hogy egyetemi oktatók is részt vesznek a műsor készítésében, hiszen az általam alkalmazott módszerről ma már világszerte tudják, hogy etikátlan és káros." Módszertani aggályai mellett Zimbardo a kontroll objektívitását és hatékonyságát is megkérdőjelezte. "-A műsor készítőinek nyilvánvalóan konfliktusokban gazdag helyzetet kell teremteniük, különben unalmassá válik. Így viszont nem biztos, hogy időben közbelépnek."

BBC: Működött a kontroll

Bár a kísérletet idő előtt leállították, a felvételeket tavasszal mégis műsorra tűzi a BBC2. "-Az hogy hamarabb befejeztük a forgatást, csak azt bizonyítja, hogy működött a kontroll." - véli a BBC szóvivője. "-Előre felkészültünk rá, hogy a résztvevők pszichikai állapota miatt le kell állítani a programot. Mindezek ellenére meg vagyunk róla győződve, hogy a műsor megváltoztatja a hatalomról kialakított képünket."