Árpád
-2 °C
9 °C

Keresztény adó lesz Árpa Extrém Rádiójából

2005.12.20. 17:40
Minden bizonnyal szocialista-fideszes háttéralku kellett ahhoz, hogy a szakértői vélemények ellenére januártól a Mária Rádió sugározhasson a soul zenét adó Extrém Rádió helyén.

Januártól megszűnik az Árpa Attila által alapított, Budapesten és környékén fogható Extrém Rádió, mert a frekvenciát eladták a katolikus Mária Rádiónak, amely ezentúl hitéleti műsorokat, gregoriánt és vallási elmélyülést sugároz majd az eddig leginkább soul zenétől hangos 94,2 megahertzes frekvencián. A Mária Rádió egyébként már közel fél évtizede próbálkozik frekvenciához jutni, de rendre alulmarad a pályázatokon, legutóbb például a Rádió C és a Tilos Rádió pályázata is előrébb végzett.

A rádiók tulajdonosváltását nem tiltja a médiatörvény, de az ORTT-nek engedélyezési joga van, ahogy arra is előzetesen rá kell bólintania a testületnek, ha egy rádió lényegi változtatásokat szeretne végrehajtani műsorstruktúrájában, tematikájában, hiszen a frekvenciapályázat egyik lényeges eleme éppen a műsorstruktúra.

A Népszabadság információi szerint az Extrém Rádió tulajdonos- és tematikaváltását egyébként előzetesen nem támogatta az ORTT döntés-előkészítő bizottsága, információink szerint azért, mert így tulajdonképpen az egész frekvencia-pályáztatás rendszere került volna veszélybe. Hiszen ha a döntés precedenst teremt, a Mária Rádióhoz hasonlóan ezentúl bárki vásárolhatna magának olyan frekvenciát, amelyet előzőleg teljesen más célra, más műsorstruktúra ismeretében ítélt oda az ORTT. Az ORTT döntés-előkészítő bizottsága szerint egyébként olyan jelentős a rádió műsorstruktúra-váltása, hogy emiatt inkább új pályázatot kéne kiírni a frekvenciára.

A hivatal ajánlása ellenére mégis engedélyezte a Rádió Extrém eladását az ORTT, méghozzá a Népszabadság értesülései szerint az ORTT MDF-s delegáltjának módosító javaslata nyomán. Ezt a javaslatot egyébként Tímár Jánoson, az SZDSZ-es tagon kívül mindenki, így a fideszes és a szocialista delegált is megszavazta.

"A módosító javaslatban nem szerepeltek érvek, az ORTT mégis, előzetes egyeztetés nélkül megszavazta" - mondta el kérdésünkre Tímár János, utalva arra, hogy politikai háttéralku állhat a döntés hátterében.

Tímár hangsúlyozta, hogy neki sem a rádió tematikájával volt baja, hiszen több vallási adó frekvenciakérelmét is támogatta már, de a radikális műsor-átalakítás semmibe veszi a frekvenciapályáztatás közel évtizedes gyakorlatát.

Az ORTT egyébként éppen most hirdetett meg egy budapesti frekvenciát, amelyet egy hitélettel foglalkozó rádiók számára szeretnének kiadni. A Habsburg-Lotaringiai Mihály által vezetett Mária Rádió ezen a pályázaton már nem indulhat, hiszen januártól már rendelkeznek frekvenciával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.