Judit
-2 °C
8 °C

Elutasították Fábry Sándor keresetét György Péter ellen

2006.02.20. 17:45
Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt tavaly pert indított György Péter és a Klubrádió ellen, mert az esztéta a rádió egyik műsorában romagyűlölőnek, rasszistának nevezte őt. A bíróság első fokon elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy véleménynyilvánítás történt, és Fábryt 110 000 forint perköltség megfizetésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította Fábry Sándornak György Péter és a Klubrádió ellen indított keresetét. Az indoklás szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül.

Durva, gyalázkodó stílusban

Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert tavaly György Péter és a Klubrádió ellen, mert az esztéta a rádió egyik műsorában romagyűlölőnek, rasszistának nevezte őt.

A per február 20-i második fordulójában az előzetesen meghirdetettől eltérően sem Fábrynak azt a műsorát, amely a sérelmezett mondatait tartalmazza, sem pedig a Klubrádió adását nem játszották le, Pataki Árpád bíró szerint a bíróságnak az ott elhangzottakkal kapcsolatban nem kell állást foglalnia.

A tárgyaláson sem Fábry Sándor, sem pedig György Péter nem jelent meg. A Fábry Sándort képviselő Ágoston Alexandra elmondta, hogy védence nem tartozik a politikai hatalom képveselői közé, hírnevét előadóművészként érte el, a túlzó, igazságtalan véleménynyilvánítást tehát nem köteles eltűrni. A kijelentések ráadásul öncélúan, megalapozatlanul hangzottak el, durva, gyalázkodó stílusban.

El kell tűrnie

"Ahogy a festőnek a festményei alapján, úgy a műsorvezetőnek a műsorai kapcsán kell eltűrnie a kritikát, vagy a személyére vonatkozó véleményt, amely akár még igazságtalan is lehet" - mondta Kárpáti Miklós, a Klubrádió védője.

"A szólás szabadságának éppen a szólás szabadsága az ára"- vélekedett Schiffer András, az elsőrendű alperes, György Péter ügyvédje. A bíróság döntésében a felperes keresetét elutasította, és a felperest az alperes számára megállapított 110 000 forintos perköltség megfizetésére szólította fel.

Az indoklás szerint egyértelműen véleménynyilvánítás történt, igaz kétségtelenül markánsan, esetleg bántó szándékkal. A szabad véleménynyilvánításhoz való jogot az alkotmány a véleménynyilvánítás tartalmától függetlenül védi. "Aki maga is kemény megfogalmazásokat használ, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak hasonló hangvételű véleménynyilvánítások" - mondta Pataki Árpád bíró. A határozat nem jogerős, tizenöt napon belül lehet fellebbezéssel élni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.