György Péter pert nyert Fábry ellen

2006.04.22. 13:07
Az esztéta hiába nevezte romagyűlölő rasszistának a showmant, az a bíróság szerint még csak véleménynyilvánítás, nem rágalmazás.

Első fokon mind a polgári peres eljárást, mind a rágalmazás miatt indított büntetőpert elvesztette Fábry Sándor, aki azért perelte be György Pétert, mert a kritikus egy rádióműsorban őt "romagyűlölő rasszistának" nevezte.

György Pétert mind a polgári, mind a büntetőügyben a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ügyvédei képviselték.

"A TASZ mindkét eljárást a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság érvényesülése szempontjából tartotta lényegesnek, mivel a közelmúltban egyre több olyan ítélet született, amelyek véleményünk szerint nem álltak összhangban ezekkel a szabadságjogokkal" - mondta el az Index kérdésére Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője, aki személyesen a büntetőügyben képviselte György Pétert.

A polgári ügyben, melyben Fábry jó hírnevének megsértése miatt hatmillió forintnak kártérítésért és bocsánatkérésért perelt, a február végén született első fokú ítélet kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a "véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl", a bíróság pedig arra is rámutatott, hogy "aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények".

A rágalmazás miatti büntetőügyben a bíróság először tárgyalás nélkül megrovásban részesítette György Pétert, a védelem azonban tárgyalás elrendelését kérte. Az április 21-én a Budapesti II-III. kerületi bíróságon tartott tárgyaláson első fokon a rágalmazás vádja alól bűncselekmény hiányában felmentették az esztétát. A bíróság érvelése szerint a műsort és a műsorvezetőt nem lehet különválasztani, a sérelmezett kifejezés véleménynek minősül, és azt György Péter nem azzal a szándékkal mondta, hogy Fábry becsületét vagy emberi méltóságát sértse.

Az ítéletek nem jogerősek, és Fábry Sándor jogi képviselője mindkét ítélet ellen fellebbezett is.