Auguszta
4 °C
22 °C

György Péter pert nyert Fábry ellen

2006.04.22. 13:07
Az esztéta hiába nevezte romagyűlölő rasszistának a showmant, az a bíróság szerint még csak véleménynyilvánítás, nem rágalmazás.

Első fokon mind a polgári peres eljárást, mind a rágalmazás miatt indított büntetőpert elvesztette Fábry Sándor, aki azért perelte be György Pétert, mert a kritikus egy rádióműsorban őt "romagyűlölő rasszistának" nevezte.

György Pétert mind a polgári, mind a büntetőügyben a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ügyvédei képviselték.

"A TASZ mindkét eljárást a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság érvényesülése szempontjából tartotta lényegesnek, mivel a közelmúltban egyre több olyan ítélet született, amelyek véleményünk szerint nem álltak összhangban ezekkel a szabadságjogokkal" - mondta el az Index kérdésére Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője, aki személyesen a büntetőügyben képviselte György Pétert.

A polgári ügyben, melyben Fábry jó hírnevének megsértése miatt hatmillió forintnak kártérítésért és bocsánatkérésért perelt, a február végén született első fokú ítélet kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a "véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl", a bíróság pedig arra is rámutatott, hogy "aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények".

A rágalmazás miatti büntetőügyben a bíróság először tárgyalás nélkül megrovásban részesítette György Pétert, a védelem azonban tárgyalás elrendelését kérte. Az április 21-én a Budapesti II-III. kerületi bíróságon tartott tárgyaláson első fokon a rágalmazás vádja alól bűncselekmény hiányában felmentették az esztétát. A bíróság érvelése szerint a műsort és a műsorvezetőt nem lehet különválasztani, a sérelmezett kifejezés véleménynek minősül, és azt György Péter nem azzal a szándékkal mondta, hogy Fábry becsületét vagy emberi méltóságát sértse.

Az ítéletek nem jogerősek, és Fábry Sándor jogi képviselője mindkét ítélet ellen fellebbezett is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!