Kábelbarát

2002.10.25. 13:02
Élő dizájncenter Anettkával a Fábry showban, avagy az RTL Klub küzdelme a kis költségvetést kedvelő tömegek kegyeiért.
Vészjósló, fekete-fehér reklámban tudtam meg pár napja, hogy csütörtök este a profi kereskedelmi televíziózás végre összecsap a kábelen keresztül lassan mindent elárasztó médiaiszappal, hiszen Fábry Sándor barátságos mérkőzésen fogadja Anettkát, a kis költségvetés királynőjét, a haknizó kvázisztárok védőszentjét. A Barátok közt és a kötelező valóságpornó után tehát hátradőltem a fotelban, ölembe pakoltam némi tepertőt és egy pohár light colát, hogy a lehető legnagyobb kényelemben élvezhessem azt a történelmi eseményt, amikor is a minőségi szórakoztatás végre egy elegáns mozdulattal gyomorszájon vágja a fröccsöntött televíziózást.

Kiegyenlített küzdelem

A szokásos rovatok és Gyurkovics Tibor poszttraumás élményei után végre színpadra szólították Kiszel Tündét, Anettka egyszemélyes előzenekarát, akit annak idején többszázezer frusztrált magyar férj bámult titokban, lehalkított készülékek előtt szorongva a német RTL Tutti-frutti című erotikus műsorában. Úgy tűnt, Fábrynak igazi ziccer a helyzet, nekifut komótosan, majd egy laza mozdulattal felhelyezi a poént, mi pedig röhöghetünk, ahogy tüdőkapacitásunkból telik. A kábelcsoda azonban hárította a támadásokat, és nemsokára a showman hónalján jelentek meg kövér izzadságcseppek, hiszen kiderült, hogy nem csak az operák terén rendelkezik lukacsos műveltséggel, de ráadásul egyetlen valamirevaló hollywoodi sztárral vagy multimilliomos tenorral sem flörtölt soha.

Anettka azonban már hozta a papírformát, és bőrmelltartójában rendületlenül, szinte megadóan mosolygott Fábry legelvetemültebb szívatásai közepette is. Néha ugyan megpróbálta előadni a "született tehetség vagyok, akit a pöffeszkedő médiasztárok kiközösítenek" kezdetű népballadát, de talán észre sem vette, hogy mindez csak petárda a tűzre, hiszen a közönség a tapsgép katonás utasításaitól függetlenül már rég vad vihogásba ringatta magát.

A nézettségi index és az ő szaga

Ámde a cola lightot szopogatva egy pillanatra elkapott a szégyenérzet, és elgondolkodtam azon, hogy mire is jó mindez. Eltöprengtem, hogy Magyarország vezető verbálterroristája, akinek még az sem ártott, hogy nemrégiben hirtelen politikai felindulásból olyan kétes egzisztenciák között mutatkozott, mint Pataki Attis, Nagy Feró, vagy éppen Usztics Mátyás, miért szorul egy bulvármaca segítségére. Mert hát Anettka némi nézettségért cserébe egyszerűen hanyatt vágta magát az RTL-nek, meglazította melltartója pántját, kigombolta méregdrága bőrnadrágja sliccét, és csendben tűrte, ahogy Fábry és a közönség röhögve, összekacsintva matat a lelkében. Szó sem volt itt küzdelemről, a profi televíziózás visszavágásáról, kicsit nyálkás, penészes szimbiózisnak lehettünk tanúi, ahogy egy kábelcsatorna jelentéktelen műsorvezetője egy újabb oldalnyi Blikk-bejegyzésért cserébe Magyarország majdnem legnézettebb televíziójának kölcsönadja piti médiabotrányokon hízott hírnevét.

A magyar médiaelit tehát újra megmutatta, hogy némi reklámbevételért cserébe sok mindenre hajlandó. Anettka ugyan egyelőre még büdös az RTL Klubnak, de ismertsége azért jól jön a kereskedelmi csatornák ádáz versenyében. A pénzek ugyanis nincs szaga, mint az köztudott, talán még akkor sem, ha egy külvárosi slozi bidéjéből halásszák elő, de egyébként is mindegy, hiszen a Nemzeti Bank még a sérült, szennyezett bankjegyeket is beváltja.