Mária
-7 °C
3 °C

A képernyőképtelenség rezervátuma: Fásy-mulató

2001.09.20. 15:00
Ma este is, mint minden szombat este, ma este is szolgáljuk Önöket, mint minden szombaton este - Fásy Ádám köszöntője esszenciaként foglalja össze az ATV-n szombat esténként képernyőre vetett esztrádműsort. Igazából szinte minden egyes perce megbízhatóan tükrözi az egész show színvonalát; ebben a fraktálokhoz hasonlít.

"Evezz a mélyre"
Lk 5:4

A Fásy-mulató nagy testvéreihez, a Dáridóhoz és a jimmyszakadtáig sugárzott Péntek esti vigadóhoz csak szerkezetében hasonlít: a műsornak nagyvonalúan nevét kölcsönző Fásy Ádám, akár Lajcsi, felkonferálja a következő mulatós dalt, aztán megint egyet, végül meg elköszön. Itt azonban mind a házigazda személye, mind a felkínált nóták hordoznak valami olyat, amit máshol nem láthatunk, mégpedig önmagából fakadó okból: a képernyőképtelenséget.

"Szolgáljuk Önöket"
- Már a nagyobb tévécsatornák is kezdenek tőlünk félni - foglalta össze sikereit a műsorvezető egy korábbi adásban. Aligha tévedett: ettől a produkciótól valószínűleg mindenki fél. Nem mint konkurenciától, hanem mint jelenségtől: a Fásy-mulatóból valami anarchizmus árad, és nem a művészi szárnyalásé. Ez a posztnukleáris, ínségszagú, rosszféle anarchizmus, a madmaxi káosz. Eurodiplomatikusan: a minőségbiztosítás Pearl Harborja.

Bizonyítsuk be! Kameraállás kettő van: az egyik közelről mutatja a színpadot, a másik pedig a "közönség" asztalai között mozog előre-hátra egyenes vonalban, ezzel részben hajóhinta-érzést váltva ki, részben biztosítva az émelygést arra az esetre, ha netán levennénk a hangot. A stúdió díszítőelemei közül említésre méltó a neoncsőből hajlított címfelirat, amelyre bármely kisközségi italbolt büszke lehetne; a két tucat léggömb és a karácsonyfaizzókból sejtelmesített háttér. Más nincs.

A gyönyörű Kratelli Josephine
Fásy műsorvezetői tevékenysége többnyire két darab szóban merül ki: fogadják szeretettel! Talán jobb is, hogy veszélyesebb retorikai bravúrokra nem ragadtatja magát: ha el kellene dönteni, hogy mitől kerülhet kamera elé ez a személy, akkor inkább a kellemes külső lenne a befutó, mint az összefüggő, értelmes beszéd - de csak ha semmi más ok nem jöhetne szóba, márpedig jöhet. (Lásd keretes gyűjteményünket.) A dalbetétekről gentleman nem mond véleményt, hiszen a zenei ízlés személyes ügy, ezért inkább semleges hangnemben soroljuk fel, mivel kecsegtet egy ilyen szombati média-kalandtúra. Nem túl nehéz a bemutató: a dalszövegekből úgy lóg a dallam, mint a kapanyél, vagyis könnyen hozzáképzelhető. Itt van például a Dupla Kávé, amely transzbuddhista bölcseleteket fogalmaz meg: "ha citromot kapsz az élettől, csinálj egy limonádét." MC Hawer és Teknő technósított cigánynótája - sejhaj ribizli, piros bicikli - még közelebb húzódik a kombinémuzsika fősodrához, és így lehetne sorolni tovább, Komáromi ezredestől, az énekesrendőrtől (ezúttal kisúttörőkkel lép fel) Liszter Sanyin át a mellékelt ábrán látható Josephine művésznőig, akit a szépségkirálynő-gyáros, tehát kitűnő ízlésű Fásy a "gyönyörű" állandó jelzővel illet. Arra pedig, amikor maga Fásy fakad dalra, mint egy régóta érő kelevény... arra nincs betűtípus.

Szemelvények Fásy Ádámtól
- Egy gyönyörü dologra vállalkoztam; és mondtam igent, hát ettől szép ez a Fásy mulató, amikor üzenhetünk. Egy ilyen üzenet, egy ilyen nászajándék -kot kap most Szabó Kinga, a Legfelső Bíróság általános elnökhelyettesének a lánya, Szabó Győzőnek, és Martonyi János külügyminiszter urunk a fia: nemsokára egybekel. És erre Dr. Komáromi István - Komáromi Pisti barátunk - írt egy nagyon szép számot, fogadják szeretettel - nászajándékul.

- Számomra is nagy tisztelője vagyok.

- Én azt hiszem ez hiányzik ma a mai zenékből néha, ez a profizmus benne, túlságosan mű, jóhogy ez a borzasztóan nagy fejlődés ezt a zenében is talán ez is elviszi.

- Vagyis sokat köszönhetsz is akkor ezeknek az elmúlt évek során ennek az indulásnak.

Egy dalszöveg:
"Rosszat álmodtam az éjjel
Más karjában láttalak meg téged(...)
Eldobtál mint egy elszáradt rózsát
neked ez kellett és engem becsaptál

Komáromi István rendőr, túlkapás közben
De érdemesebb lenne meghatározni a halmazt, ahonnan Fásy a fellépőket ("fellépés" alatt a playback után történő loholást értjük) és közönségét válogatja. Igen ám, de tulajdonképpen az köti össze őket csupán, hogy tevékenységük színvonala még a Lajcsi mögött surmogó bóvlihakniét sem éri el - hiszen éppen ezért vannak itt. Nem. Ezen a dolgon - és itt jegyezzük meg, hogy sci-fi írók akkor alkalmazzák a "dolog" kifejezést, ha valami nagyon idegen, emberi értelmen túli jelenséget igyekeznek bevezetni - szóval ezen a képződményen nem lehet ilyen egyszerűen fogást találni; Fásy teflonfejéről lecsúsznak a szerszámok.

Holott őt kellene elsősorban megérteni: a Miss Universe Hungary fővédnökét, aki valamilyen - és nyilván nem szakmai - érvekkel rá tudja venni a Magyar ATV-t arra, hogy közönséget és anyanyelvet nem kímélve műsorra tűzze ezt a Mulatót és Fásy sekélyinterjúit. (Utóbbiak bemutatása itt és most már nem lehetséges, de incselkedve megvillantunk egy professzionális riporteri kérdést: Hogyan élted meg a magánéletedet?)

Lelkes, őszinte felszabadultságot tükröz a kifinomult ízlésű közönségnek a szemeik neki
Hogy ki fizet kinek és mivel, az egyelőre nem deríthető ki, de a közönség összetétele esetleg közelebb vihet az egész produkció létejöttének mikéntjéhez. A manökeniparban forgolódó-sürgölődő Fásy mulatójában - hogy-hogy nem - szépségkirálynők és -jelöltek alakítják az érdeklődő közönséget. Jellemző, hogy beépítettségük ellenére sem képesek palástolni a döbbenetet egyik-másik előadó láttán és hallatán. A műsorban semmilyen utalás nincs arra, hogyan lehet élőben megcsodálni a Mulatót - vagyis tuti, hogy ez sem hagyományosan szerveződik. De hát nem hagyományos itt semmi; épeszű műsorigazgató inkább adna szombat estére sakkversenyközvetítést vagy gyerekrajzokat vágóképbe - ha a közönségből és az eladható reklámból szeretne bevételt csiholni. Ilyen példátlan antishow csak kétféleképp maradhat meg: az egyik, ha a főszereplő megfelelő összeggel támogatja meg beteges feltűnésvágyát: a zöldhasú tehetségpótlék. A másik, ha a döntéshozók felismerték, hogy kötelességünk valahol megőrizni a primitív kultúrák eszközeit, kézművességét, rituáléit. És miért legyünk rosszindulatúak? Fogjuk rá, hogy rezervátum, tévémúzeum, Jurassic Park. Csak őriztessük szigorúan.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!