Nőgyűlölők

2003.10.12. 23:08

"A nő: tetőtől talpig élet.
A férfí: nagyképű kisértet"
- Weöres Sándor

- Nagyapa, nézed Claudiát? - kérdeztem a műsor szünetében családom 49 évesnél idősebb célcsoportját, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az ódon receptből kifőzött Claudia-kabaré nem a kamerásmobilra vágyó ifjúságnak szól.
- Nézem. Nagy hülyeség. Útszéli suhancoknak való - felelte nagyapa.

Claudia úgy gügyög a nézőre, mintha egy féléves gyereknek akarna maradandó lelki sérülést okozni.
Így passzolgatja egymásnak két generáció a tv2 új kabaréját. Mégis lehet, hogy ennek a minden szempontból öklendeztető produkciónak van egy titkos célja - de erről majd a reklám után, illetve azzal kapcsolatban.

Volt valaha a Csíííz, néhai Árpa Attila teremtménye. Ott tűnt fel először Liptai Claudia körülbelül ugyanebben a szerepben. Játszott jelenetekben, amelyeknek poénjait már Hammurabi törvénykönyve kivonta a forgalomból, valamint felkonferálta ezeket, és minden három mondat után mélyített hangon Pif- és Herkules-grimaszokat produkált. Arckifejezés-repertoárja azóta sem bővült, noha közben a szmájlik is többet fejlődtek.

Ebben a kamerába-bazsalygásban az a legőrjítőbb, hogy Claudia úgy gügyög a nézőre, mintha egy féléves gyereknek akarna maradandó lelki sérülést okozni. Ugyanezt folytatta később a Találkozásokban, és őt utánozta a hasonló képességű Barta Sylvia, plusz egy ipszilonnal. Aztán ez a túljátszott-kimerevített arctáncoltatás abbamaradt, Claudia közepes tehetségű, de normális emberként folytatta a képernyő megművelését, odaállt az eke szarvához, és szántott, barázdált, kérdezett és válaszolt butaságokat, de legalább nem úgy, ahogy közgyűlölt nagynénik hajolnak be a babakocsiba.

Most viszont valakinek eszébe jutott, hogy az új RTL Klubot a régi RTL Klub műsoraival kell legyőzni, mintha nem vonaton járna az idő, hanem még mindig a Szeszélyes évszakok lenne a fő ellenfél. Hozzuk vissza a Csííízt, folytassa, Claudia! Sőt, támasszuk fel Zámbó Jimmyt!

ahogy a tv2 elképzeli magának a nőt; mint a deltaszárnyú betét tervezői
A történelem zsákutcáján.

Valóban, az élmény éppen olyan, mintha Claudia Antal Imre helyett ugrana be, hogy felvezessen egy bohózatot Csala Zsuzsa, Tahi Tóth László "és szerénységem" főszereplésével. Csak hát ezek a jelenetek is oly vérszegényre sikeredtek, hogy az ember vagy látta már Chaplin tortadobálós filmjeit, vagy elhatározza, hogy ehelyett inkább megnézi, mert azok legalább klasszikusok.

És akkor még ott vannak az olyan kínos tárgyi tévedések, mint hogy például nincs olyan szólás, hogy "átverni a palánkon", meg hogy Csehov - ha már muszáj felújítani az MTV tíz éve nagysikerű paródiáját - nem Anatolij, hanem Anton volt.

A legszégyenletesebb mégsem az, hogy a műsor rossz. Ahhoz, hogy észrevegyük a vért habosra lázító jeleket, tudni kell, hogy idén ősztől a tv2 a nőt vette célba, a nő az elsődleges célcsoport, az a nő, akinek tudományos megnevezése főbevásárló, és aki lehet, hogy előbb ér haza, mint a férje, de aztán úgyis kiveszik a kezéből a távirányítót, ha meccs van. De ez csak apróság ahhoz képest, ahogy a tv2 elképzeli magának a nőt; mint a deltaszárnyú betét tervezői, férfiak találják ki, mi kell a nőnek, illetve hogy milyen a nő. Mégpedig olyan férfiak, akik ezzel a kérdéssel utoljára oviban foglalkoztak, ahol a "lányok, lányok, földi boszorkányok" volt a sláger.

a tv2 így szólítja meg a nőt: figyejjé má', asszony, baszod, neked beszélek, te kövér dögevő, te!
Ebből a kabaréból a nőről megtudhatjuk, hogy naphosszat presszókban cseverészik, s ott - ahogy Claudiától tanulta - csöcsét kirakva leselkedik a kólafutárra, és leghőbb vágya, hogy végre jól megrakja egy szőrös, büdös medve. Emellett nemhogy vezetni, de a kocsijából kiszállni sem tud, és örömmel ismer magára az elhízott, és ebből tréfát kovácsoló műsorvezetőben, meg az általa megszemélyesített figurában, aki csak nézni tud, és imbolygatni a buta fejét.

Ilyen a nő. Legalábbis a tv2 szerint. Ha A Nagy Ő után még nem lett volna világos, milyen az a nő, akihez ez a tévé fordul, most már az. Igazi szélsőiszlám elképzelés. Csak míg Omar mollah és társai mint a kísértőt gyűlölik a nőt, addig Magyarország egykor vezető televíziója egyszerűen csak megveti, mint egy állatot, ahogy teszi a nézőivel általában. Ha nem suba alatt, hanem nyíltan folyna a csatorna újrapozicionálása, akkor ez épp olyan botrány lenne, mint az Irigy Hónaljmirigy cigányozós műsorszáma. Claudia szerepeivel, a szkeccsek üzenetével, a pocakig kigombolt blúzzal a tv2 így szólítja meg a nőt: figyejjé má', asszony, baszod, neked beszélek, te kövér dögevő, te!

Egyetlen eredménye lehet ennek a cuccnak azzal a két-három adással, amennyit megér: javítja a műsorot kellemetlenül megszakító reklámok imázsát. Hiszen a Folytassa, Claudia című műsornál a reklámok többsége igényesebb és szellemesebb. Mint a kései Kádár-korban, a reklám ismét önálló műsorszámmá válhat, nem szükséges rossz többé, hanem megszabadító kellem és gyönyör. Hát ez lenne Claudia új küldetése: legyen igénytelenebb és érdektelenebb, hazugabb, ócskább, zavaróbb, mint a reklámok.