Hajnalka
0 °C
14 °C

Szabad a magyar sajtó a Freedom House szerint

2006.04.28. 00:02
Aggodalomra Magyarországon csak az ad okot, hogy magas az újságírók ellen kezdeményezett bírósági perek száma, állítja jelentésében a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet.
Szabadnak minősítette a magyar sajtót a tavalyi évről készült, csütörtökön közzétett jelentésében a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet, amely szerint azonban aggodalmat váltott ki, hogy 2005-ben is változatlanul magas volt az újságírók ellen kezdeményezett bírósági perek száma.

Rágalmazási perek

A Freedom House éves jelentéseiben három kategóriába sorolja a világ országait aszerint, hogy a sajtó helyzetét szabadnak, részben szabadnak vagy nem szabadnak ítéli meg. A jogi hátteret, a politikai befolyásolás és a gazdasági nyomás lehetőségeit pontokban mérlegelő a Freedom House módszertana szerint 0-30 pont között minősül szabadnak, 31-60 pont között részben szabadnak, 61-100 pont között nem szabadnak a sajtó. Magyarország pontjainak száma 21, amely a jogi környezet 5, a politikai befolyásolás 8 és a gazdasági nyomás 8 pontjának az összege.

A jelentés megállapítja, hogy erőfeszítések történnek az 1996-os médiatörvény felváltására. A közszolgálati rádió új elnökének a kinevezésével kapcsolatos válság is csak aláhúzta az új törvényi szabályozás szükségességét a közszolgálati média politikamentessé tétele és a ORTT működésének a javítása végett, hogy a közérdekre ne vetülhessen a pártpolitika árnyéka.

A jelentésben olvasható továbbá, hogy a magyar büntetőjogban bűncselekménynek minősül a rágalmazás. Az újságíró nemcsak saját szavaiért tartozik felelősséggel, hanem mások állításának a közléséért is. Az újságírók ellen kezdeményezett bírósági ügyek változatlanul nagy száma aggodalmat váltott ki 2005-ben a jelentés megállapítása szerint. A HVG egyik újságírója, Rádi Antónia ellen eljárás indult, mivel értesüléseket közölt feltételezett maffiózók és állami tisztségviselők kapcsolatairól, a vádak részleteit azonban nem lehet megtudni, mivel a vádiratot titkosították.

Török László, a Magyar Nemzet újságírója felfüggesztett ítéletet kapott rágalmazásért, mivel idézte, amit az ellenzéki Fidesz egyik vezető politikusa mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről 2003-ban. Csík Rita, a Népszava újságírója ellen államtitoksértés miatt indított per az alsó fokú bíróságon felmentéssel végződött ugyan, de az ügyész megfellebbezte a döntést.

Tavaly a legfelső bíróság megsemmisítette Bencsik Andrásra, a Demokrata című hetilap főszerkesztőjére rágalmazásért kiszabott tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést - áll a jelentésben.

A Freedom House megemlíti, hogy a sajtót a magáncégek uralják, és nagyarányú a külföldi befektetők érdekeltsége mind az országos, mind a helyi lapokban. A sajtó szabadon működik, bár világosan tükrözi az országos politika megosztottságát.

A jelentés a sajtószabadság nemzetközi helyzetéről szólva megállapítja, hogy számos afrikai és ázsiai országban visszaesést tapasztalt. A sajtószabadság helyzete a legnagyobb mértékben az ázsiai Kelet-Timorban, Nepálban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön, az afrikai Ugandában, Botswanában és Etiópiába, valamint két szovjet utódállamban, Oroszországban és Üzbegisztánban romlott.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!