Az RTL Klub gúnyolódott a fogyatékosokon?

2005.01.18. 15:02
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Kész Átverés Show nevetségessé tette a mozgássérülteket. A csatorna álláspontja szerint a szereplő nem fogyatékos volt, csak fáradt.
Az RTL Klub egyik műsorával nevetségessé tette a fogyatékkal élőket, szellemi képességeit pedig kigúnyolta - állapította meg az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága.

Megpihent kicsit

"Az ORTT Panaszbizottságának tanácsa az MSZP Budapesti Emberjogi és Gyermek Tagozata elnökének panasza alapján egyhangúan megállapította, hogy az RTL december 9-ei Kész Átverés Show című műsorában az emberi együttérzés, empátia legkisebb jelét sem mutatva ábrázolt egy kerekes székben élő, pincérként dolgozó embert. Eközben olyan helyzeteket mutatott be, amelyek a fogyatékkal élő embert nevetségessé tette, szellemi képességeit pedig kigúnyolta - áll a Panaszbizottság által kiadott sajtónyilatkozatban.

Az ORTT Panaszbizottságának határozata semmilyen jogi következménnyel nem jár, a közlemény a televíziós csatornát nem kötelezi semmire.

"Az adásból világosan kiderül, hogy a férfi nem fogyatékkal élő és nem is játszik fogyatékkal élőt. A teniszezéstől olyan fáradt, hogy kerekes széket kell igénybe vennie a munkához és az adás végén ki is száll a székből. Így nem is gúnyolhatja a fogyatékkal élőket." - mondta el Fazekas László, az RTL Klub sajtófőnöke, aki kiemelte, hogy a műsorban többször is elhangzott, hogy a szereplő nem fogyatékos, így nem értik az ORTT Panaszbizottaságának döntését.