Meghalt Frédi, Béni és Maci Laci atyja

2006.10.11. 16:49
Ed Benedict, a Flintstones, a Maci Laci és több kedvenc rajzfilmünk figuráink kitalálója kilencvennégy éves korában elhunyt.

Benedict 1930-ban kezdte rajzfilmes karrierjét Walt Disney stúdiójában. Az ötvenes évek végén csatlakozott az MGM-ből frissen kivált Hanna-Barbera tévéstúdióhoz, előtte Tex Averynek dolgozott az MGM és a Universal stúdióiban. Egyik rajzfilmes barátja, David K. Sheldon szerint nagyon különös figura volt.

Az ő agyából pattant ki többek közt Foxi Maxi, Maci Laci alakja, vagy a The Flintstonesból Frédi, Béni, Vilma, Irma, Enikő, Benő és Dínó. Ed Benedict találta ki, hogy nézzenek ki a lábbal hajtott kőkorszaki kocsik, az ötletes berendezések vagy Frédiék kőházai.

A felnőttek és gyerekek számára egyaránt gyártott Flintstones-rajzfilmsorozatot 1960-ban mutatták be, és azonnal óriási siker lett. (Magyarországon Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki címen ment Romhányi József zseniális, rímelő fordításában.) A Flintstones-figurák annyira sikeresek lettek, hogy még mindig rengeteg terméket próbálnak velük eladni a ragtapasztól kezdve a robbanóscukorkáig. 1994-ben illetve 2000-ben is készítettek belőle élőszereplős remake-et.

Ed Benedict túlélte feleségét, álmában halt meg 2006. augusztus 28-án (a sajtót csak a napokban értesítették a hírről). Hamvait a kaliforniai Carmel öbölben szórták szét.