Indul az Első Generáció

2001.03.30. 11:31
Parizert és disznósajtot nem találni a tálakon, csak csupa ismeretlen ízű és tartalmú ételt, meg némi izgalmat, hogy mostan akkor mi is ez a film, amit Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója úgy vezetett be, hogy tökéletesen simul a csatorna stílusába. A riporter nem is tudta eldönteni, hogy az Első Generáció című magyar akciósorozat rövid ismertetőjét várja-e jobban, vagy azt, hogy Eszter a Barátok Köztből ismerkedni akarjon vele - csak úgy diszkréten a színpadi show utáni első döbbenet melléktermékeként.
Annak a riporter csávónak, aki jelen volt a film bemutatása előtti partin, alapvetően két dolog járt az eszében csütörtök este a Dokkban. Egyrészt nem tudta leplezni zavartságát, másrészt nem tudott elszakadni attól a gondolattól, hogy vajon miképp fogadnak majd a magyar nézők egy magyar akciófilm-sorozatot. Az alkotóknak nincs kétségük afelől, hogy jól, hiszen az Első generáció több ponton is formabontó, amolyan professzionális film, amely nem hajaz a Kisváros lövöldözősen történetmesélős epizódjaira.

Siker, pénz, csillogás

A körítés szintén ezt támasztja alá: fogadás, fényshow, rövid, agresszíven tömör montázsok, amelyben sorra bukkannak fel a majdani sorozat szereplői. Javarészük a modellszakmából érkezett: a nők jók, a férfiak férfiasak - valahol itt leledzik a film ars poeticája. Az Első generáció tagjai az ezredeleji magyar társadalom kultikus figurái, akik saját bevallásuk szerint mindenki felett állnak: siker, pénz, csillogás - foglalná refrénbe a KFT. Arról persze hosszú polémiák szólnak majd, hogy mennyire valós, mennyire kézzelfogható élményanyagból válogatott a film forgatókönyvíró stábja, de ennek végiggondolása már csak azért sem célszerű, mert az első feladat szórakoztatni ahelyett, hogy értelmiségi vitákba kényszerítsék a nézőt.

A film hétfő este indul, aztán minden héten egy darab, amíg Kamarás Iván, Hujber Ferenc, Király Éva mindennapi szereplői nem lesznek a Story magazinnak vagy éppen a tolltartók sokat koptatott felületeinek. Írjuk ide a végére, hogy csütörtök este senkinek sem volt kétsége afelől, hogy ez napokon belül bekövetkezik!