Hírcsatornát vesz Al Gore

2003.10.14. 16:36
70 millió dollárért készül megvenni a Vivenditől a Newsworld hírcsatornát egy befektetői csoport, melynek vezetője Al Gore, a demokraták korábbi elnökjelöltje. Gore tanácsadói szerint semmiképpen sem akarnak liberális párttévét, inkább fiatalos hírkoktélt.
"Egy Liberális TV halott ötlet" - szögezte le Gore egyik tanácsadója az AdAge.com kérdésére. Nem véletlen az elhatárolódás, a szakmabeliek és elemzők ugyanis kézenfekvőnek tartották, hogy a talán legbefolyásosabb demokrata politikus a nyíltan konzervatív (és igen sikeres) Fox News ellenpárját akarná létrehozni.

A leendő csatorna a tudatos, fiatal, sikeres nézők célcsoportját fogja megcélozni - szivárogtatták ki a befektetők. Egyik szakértőjük a CNN és az MTV keverékeként jellemezte az egyelőre névtelen hírtévét. A leendő hirdetők felé az az üzenet, hogy nem kell félniük egy elfogult, pártos adótól.

Tévéznek-e?

"Kérdés, hogy a fiatalok a közeljövőben tényleg tévéből fogják-e megszerezni az őket érdeklő híreket, vagy például inkább az internetről, kézi számítógépen" - vázolta a Gore-TV lehetséges buktatóit Aaron Cohen, a Horizon Media alelnöke. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a fiatalok megnyeréséhez Gore-éknak olyan sajátos tévés személyiségekre lesz szükségük, akik a hír- és életmód-műfajban vannak különösen otthon.

Az Al Gore vezette befektetői csoport amerikai lapértesülések szerint hetekre van a szerződés aláírásától a kanadai székhelyű Newsworld megvételéről. Ezt a Vivendi Universal Entertainment alá tartozó Universal Television Networks egyik vezetője is megerősítette. A múlt héten jelentették be, hogy a Vivendi Universal szórakoztatóipari érdekeltségeit (így a tévécsatornákat) megveszi a General Electric, amely az NBC tulajdonosa is. A vásárlás olyan formában történik, hogy a Vivendi érdekeltségeit új cégbe viszik, melynek 80 százaléka lesz a General Electric-é, 20 százalék pedig a Vivendinél marad.