A híradótól félnek legjobban a gyerekek

2003.09.24. 22:15
Kevésbé zavarják a gyerekeket az akciófilmekben vagy tévésortozatokban látható erőszakos jelenetek, mint a híradókban bemutatott valódi erőszak - derül ki egy brit kutatásból. Emiatt lehet, hogy a hírcsatornákon az egyes riportok előtt is jelezni kell majd, mi várható azokban.
A szeptember 11-i merényletsorozat képei sokkolták leginkább a brit gyerekeket, s általában is érzékenyebbek a hírműsorok képeire, mint a fikciós jelenetekre - áll abban a jelentésben, amelyet a BBC és médiafigyelő szervezetek állítottak össze 9-13 éves gyerekek válaszai alapján.

A kutatás az mutatja, hogy a gyerekek könnyen meg tudják különböztetni a kitalált történeteket, az eljátszott konfliktust a valóstól. Ezért a fikciós műsorok hatása csekély és átmeneti, míg a hírek hosszan tartó szorongást okozhatnak.

Félelem és reszketés

Noha a hírműsorok többségét a kis nézők unalmasnak találták, a 2001 szeptemberében történt amerikai merényletsorozat, az iraki háború, illetve a gyerekgyilkosságok képsorai felkeltették figyelmüket. A gyerekek fenyegetettségről, félelemről, bizonytalanságról számoltak be ezek láttán, s a kutatásban résztvevő pszichológusok szerint a sokk magatartászavarokat is okozhat.

Nem a látvány sokkol

A leginkább azok a híradások rázzák meg a kicsiket, amelyek más gyerekek tragédiájáról szólnak, illetve azok, amelyek lakóhelyükhöz közel történt eseményekről számolnak be. Érdekes, hogy nem is a képek látványa, hanem a következmények gondolata kavarja fel a gyermeki lelket.

A felmérés készítői azt javasolják, a csatornák fontolják meg, hogy a hírműsorok gyermekekre veszélyes részleteire előre felhívják a figyelmet, ahogyan a filmeknél is teszik.